El petit Ariel, de 4 anys, que va trencar la gerra, accidentalment
El petit Ariel, de 4 anys, que va trencar la peça del museu de Haifa, accidentalment

El nen que va trencar una gerra de 3.500 anys torna al museu de Haifa, convidat pel director

El museu Hecht d'Israel defensa les exhibicions inclusives i accessibles

RedaccióActualitzat

Fa una setmana, Ariel Geller va anar amb la seva família a visitar el museu Hecht de Haifa, a Israel, una visita que es va comentar a tot el món perquè aquest nen de 4 anys va trencar una gerra de 3.500 anys d'antiguitat, que s'exposava sense protecció. Va ser un accident, quan el nen "va estirar lleugerament la gerra", perquè tenia "curiositat per saber què hi havia a dins", segons van explicar els pares.

La gerra es feia servir per portar productes com oli d'oliva o vi, i estava intacta, cosa poc freqüent. Era de l'edat de bronze, característica de la regió de Canaan, a la costa mediterrània oriental.

La gerra, que va quedar feta miques, serà restaurada (Hecht Museum's staff)

Al museu van ser comprensius, fins al punt de convidar el nen a tornar amb la seva família en una visita organitzada. Ara s'ha materialitzat la proposta i han convertit l'Ariel en protagonista d'aquesta segona visita, passat l'ensurt.

Defensen "la decisió amable d'animar el nen i la seva família a tornar al museu sense càstig", enfront dels que creuen que "castigar i increpar l'infant i la seva família era una necessitat moral i educativa", segons els responsables del centre.

El nen aprenent com es restauren les peces del museu (Museu Hecht)

Durant la visita guiada, ha pogut comprovar com els professionals restauren les peces, com la que ell va trencar. Ho ha fet amb un kit especial de restauració del museu. També ha rebut, com a regal, una samarreta i una gorra.

Els responsables del museu van regalar una samarreta i una gorra al seu famòs visitant
Els responsables del museu van regalar una samarreta i una gorra al seu famós visitant (Museu Hecht)

Aprofitar el ressò internacional

Mitjans de tot el món van recollir la notícia de la gerra trencada i ara també han seguit la visita organitzada per a l'Ariel i la seva família.

Un dels aspectes més comentats és el fet que la peça no estigués darrere de cap vidre, cosa que defensa Inbal Rivlin, el director del museu Hecht, a la universitat de Haifa:

"En la nostra opinió, els museus són realment una part de la comunitat en la qual operen i, com a tal, haurien de ser el més accessibles i inclusius possible"

Els responsables del centre han aprofitat la discussió oberta "sobre les perspectives educatives i ètiques" i reivindiquen el paper dels museus:

"És més important que mai relacionar-se amb la cultura, la història i els valors. Si bé el trist fet que plasma la figura d'un nen que, per pura curiositat, trenca 3.500 anys d'història, estem orgullosos d'haver continuat generant interès públic pels museus i el paper central i la importància que tenen en la comunitat".

El nen amb familiars i amics durant la visita guiada (Museu Hecht)

 

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaIsraelMuseus
Anar al contingut