Un espectacle de Paloma Muñoz
"La Quijá", un espectacle de Paloma Muñoz (ACN/Sílvia Poch)

El Mercat de les Flors presenta la temporada 2024-2025 en plena reforma del seu edifici

La directora de la casa de la dansa de Barcelona, Àngels Margarit, a punt de finalitzar el seu contracte, presenta una seixantena de propostes coreogràfiques

Actualitzat

Àngels Margarit, coreògrafa i ballarina de sòlida trajectòria, directora del Mercat de les Flors de Barcelona des de 2016, ballava aquest dimarts a dues bandes: amb la il·lusió de presentar els nous noms de la temporada 2024-2025, però també amb la inquietud pel seu futur immediat i per la bona marxa de les obres de reforma de l'edifici de la plaça Margarida Xirgu, a Montjuïc. 

Unes obres complexes que afecten l'edifici gairebé centenari del Mercat --es va construir per l'exposició de 1929, com el veí Palau de l'Agricultura, seu actual del Teatre Lliure-- i que es fan en dues fases.

La primera, actualment en marxa, té un pressupost d'uns cinc milions d'euros, afecta sobretot l'accés i zones com les taquilles o el bar, i es pot fer sense greus afectacions a l'activitat artística. La segona es farà, en principi, a partir de 2026 i sí que obligaria a plantejar un pla B per fer funcionar el Mercat fora del Mercat. 

A Àngels Margarit se li acaba el contracte actual, ja prorrogat, el febrer de 2025. En roda de premsa, ha reconegut que se li fa difícil imaginar-se un relleu en la situació actual d'obres que fa que, dia sí, dia també, els plans previstos al teatre canviïn constantment.

En aquest context, no és descartable que allargui, com a mínim, uns mesos més al capdavant de l'equipament públic dedicat a les arts en moviment, com ara la dansa i el circ. 


Nova temporada

La temporada 2024-2025 està trenada, segons Margarit, per un interès compartit que respiren molts projectes: els vincles. Uns vincles, diu, "que no són cap excusa, que sorgeixen com una urgència i una necessitat". 

L'espectacle inaugural serà "La Quijá", un treball de la coreògrafa Paloma Muñoz, produït pel mateix Mercat. Aquesta temporada hi haurà dos cicles nous, "Cos de so", per explorar la sonoritat del propi cos, i "Radical d'arrel", per reivindicar la inspiració de la tradició de molts artistes contemporanis. 

Alguns dels noms destacats internacions seran Jan Martens, (LA) Horde-Ballet National de Marseille, Anne Teresa de Keermaeker i la companyia Rosas o un projecte del nord-americà Trajal Harrell i el Zurich Dance Ensemble ballant el cèlebre Köln Concert de Keith Jarret

En l'àmbit circense, destaca el talent local de la companyia Animal Religion de Quim Girón, la companyia Mumusic Circus i, en el terreny internacional, el joc amb la fusta del Kolectiv Lapso Cirk.

Una de les curiositats de la programació d'aquest any és l'assalt de patinadors i skaters en un doble projecte de Marta Izquierdo als escenaris del Mercat i també al MNAC, el Museu Nacional d'Art de Catalunya. També presentaran espectacles companyies veteranes com Mal Pelo o el tàndem de Guy Nader i Maria Campos

La temporada passada va acabar amb unes 31.000 entrades venudes i un 82% d'ocupació. Dos dels èxits del curs passat, per cert, es tornaran a veure la temporada que ve al Mercat. Es tracta de la gran producció de Núria Guiu "Supermedium" i de l'espectacle "Tempo", de Toni Mira, tota una invitació a ballar que, aquest curs que ve, com a novetat, es farà amb músics en directe a l'escenari. 

Anar al contingut