Migrants amuntegats a tocar de la tanca fronterera entre Espanya i el Marroc
Els agents de policia van immobilitzar desenes de migrants que intentaven passar la frontera entre el Marroc i Espanya (Europa Pres/AMDH Nador)

El Marroc tanca la investigació de la tragèdia de Melilla on van morir almenys 37 persones

La Fiscalia de Rabat conclou que els agents de la policia marroquina van fer un "ús proporcionat de la força" i no hi veu delicte

La Fiscalia marroquina ha arxivat la investigació sobre la tragèdia d'ara fa dos anys a la frontera de Melilla, en què van morir almenys 37 persones aixafades i asfixiades quan intentaven passar la frontera. Segons fonts del ministeri públic, la investigació conclou que els agents marroquins van fer un "ús proporcionat de la força":

"Les investigacions han demostrat que la intervenció de les forces públiques pretenia repel·lir l'atac, el perill existent, i mantenir l'ordre amb un ús proporcional de la força, malgrat el caràcter agressiu i violent dels migrants, en gran nombre i en possessió d'armes blanques".

La Fiscalia marroquina afegeix que, d'acord amb la investigació, les lesions que van patir els migrants van ser conseqüència de l'"intent de travessar per la força enmig d'una intensa estampida i aglomeració" de persones al punt fronterer i de l'"intent d'escalar" la tanca.
 

La Fiscalia espanyola ja va arxivar el cas

La decisió de la Fiscalia de Rabat coincideix amb la del ministeri públic espanyol, que a finals del 2022 ja va arxivar la investigació perquè no va veure indicis de delicte en l'actuació dels agents espanyols a la frontera amb el Marroc.

El 24 de juny del 2022, 1.700 migrants, la majoria dels quals, sudanesos, van intentar entrar a Melilla forçant la porta d'accés al punt fronterer amb la ciutat marroquina de Nador. Les càrregues dels agents de policia a tots dos costats de la tanca van provocar una allau humana que va acabar amb la mort d'almenys 37 persones, segons diverses ONGs, que xifren en 76 els desapareguts. Segons Amnistia Internacional, hi va haver més de 100 morts, mentre que les autoritats diuen que van morir 23 persones.
 

Irídia i Border Forensics denuncien l'actuació policial

L'arxivament de la investigació per part de la Fiscalia marroquina coincideix amb la publicació d'un informe d'Irídia i Border Forensics, que apunta que els agents de la policia espanyola "van poder veure el que estava passant a l'interior del pas fronterer sota control marroquí".

Les entitats denuncien que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil haurien pogut avisar del que estava passant i no ho van fer. L'informe també indica que els cossos de seguretat no van activar els serveis d'emergències i van seguir utilitzant material antialdaraulls en un espai sense escapatòria per a centenars de persones.

 

ARXIVAT A:
MigracionsMarrocMelilla
Anar al contingut