El guitarrista de Bruce Springsteen, professor per un dia en una escola de Sant Cugat

Steve van Zandt ha visitat l'escola Thau, que s'ha sumat al projecte educatiu Teach Rock, que aquest músic va impulsar fa més d'una dècada

Enllaç a altres textos de l'autor

Marc Ruiz

Periodista de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio

Actualitzat

"Els estudiants arriben amb un do, amb curiositat, energia, imaginació, amb ganes i amb les seves opinions. Abans els dèiem: 'Deixeu tot això al carrer, que us ensenyarem el que volem que sapigueu'. I ara els diem: 'No, porteu els vostres dons, que els farem servir'." 

Amb aquesta filosofia, el guitarrista de Bruce Springsteen, Steve van Zandt, ha impartit, aquest dimecres, una classe a l'escola Thau de Sant Cugat del Vallès, on ha defensat que cal ensenyar els joves a pensar per si mateixos a partir dels seus gustos musicals. Aquesta activitat forma part del projecte Teach Rock, que Van Zandt va posar en marxa l'any 2013.
 

Cobrir un buit artístic

Quan l'escola pública nord-americana va eliminar la música i les arts del currículum, Van Zandt va voler trobar la manera de mantenir l'art --en aquest cas, la música-- en totes i cadascuna de les assignatures. Per això va idear el programa gratuït Teach Rock, a través del qual els mestres parlen amb els alumnes dels seus gustos musicals i, a partir d'aquí, estiren el fil.

Van Zandt observa un dels treballs dels alumnes, centrat en la figura de Beyoncé
Van Zandt observa un dels treballs dels alumnes, centrat en la figura de Beyoncé (Marc Ruiz/3Cat)

Per exemple: si els agrada Beyoncé, acaben parlant d'Aretha Franklin, de la segregació, del seu compromís amb els drets civils o de la història de Detroit. Segons Van Zandt, parlar de la música que els agrada manté motivats els alumnes

"Els diem: 'No et treguis els auriculars, digue'ns què estàs escoltant'. I, diguin el que diguin, els preguntem si saben d'on venen les coses que els interessen i en repassem els orígens. Així, mantenen l'interès, perquè parlem d'ells."

En aquest context, les seves opinions o el que ja saben sobre els seus artistes favorits compta i els fa veure que allò que pensen per ells mateixos té interès.

"El nostre interès principal no és dir als estudiants què han de pensar, sinó explicar-los com han de pensar. Així que els preguntem qui és el seu artista preferit i no hi ha cap resposta equivodada."


Renovar mètodes

Van Zandt, a més, creu que ja no serveix ensenyar als alumnes un coneixement ara perquè el facin servir més tard. "Això no funcionarà amb aquesta generació, perquè els has de donar alguna cosa que puguin fer servir ara. Tot ha de ser ara", assenyala.

Per això, aposta per canviar la metodologia i que puguin aplicar immediatament allò que aprenen: "Els donem alguna cosa que sigui pràctica, que puguin fer servir i entendre a la seva vida i enriquir-la ara mateix."

El guitarrista ha volgut veure els fruits del seu projecte educatiu, basat en escoltar els interessos dels joves
El guitarrista ha volgut veure els fruits del seu projecte educatiu, basat a escoltar els interessos dels joves (Marc Ruiz/3Cat)

Els alumnes de l'escola Thau de 3r i 4t d'ESO han treballat amb aquest mètode a partir de la iniciativa del professor d'història Maur Gascó, que va conèixer la iniciativa a Nova York el 2018. 

Actualment, el projecte té una junta de fundadors formada per Jackson Browne, Martin Scorsese i Bruce Springsteen. I també compta amb un consell d'artistes amb membres com Erykah Badu, Sheryl Crow, Peter Gabriel o Norah Jones, entre d'altres.
 

Van Zandt ha visitat aquest centre de Sant Cugat del Vallès aprofitant que actuarà amb Bruce Springsteen i la E Street Band, aquests propers dijous i dissabte, a l'Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona.

ARXIVAT A:
Educació Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut