El govern decidirà la setmana que ve si aixeca l'emergència per sequera

Malgrat el respir de les últimes pluges, alguns experts encara desaconsellen flexibilitzar les restriccions abans de l'estiu, l'estació més seca i calorosa

Paula Florit GomilaActualitzat

El govern podria aixecar l'estat d'emergència per sequera, que afecta 202 municipis des del febrer, la setmana que ve. Segons el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, estan valorant la situació actual de les reserves d'aigua, després de les pluges dels últims dies, i previsiblement dijous que ve, quan es reuneix la comissió de la sequera, es decidirà si es relaxen o no restriccions.

"La setmana que ve podrem veure en quin punt estan els nostres embassaments i si estem en una situació per aixecar l'emergència o no", ha afirmat Mascort. El que no ha concretat és si aquest relaxament afectaria tots els municipis que ara estan en aquesta fase o només una part passaria a l'excepcionalitat, que també implica restriccions, però menors.

Aquest dijous, les reserves d'aigua a les conques internes són al 21,27% de la seva capacitat. Això són 5 punts per sobre del nivell que va portar a decretar l'emergència fa tres mesos, quan les reserves van situar-se per sota del 16%.

Aquest és l'estat actual, a 2 de maig, dels embassaments més grans de Catalunya, de les conques internes.

Es preveu que les reserves puguin pujar una mica més els pròxims dies, després que les nevades d'aquesta setmana han canviat el paisatge del Pirineu. Els gruixos de neu acumulats, tot i ser inferiors a un any normal, ajudaran a augmentar-les.
 

"No podem tirar coets"

Malgrat aquest respir, encara insuficient per revertir la sequera, alguns experts desaconsellen flexibilitzar les restriccions, quan som a les portes de l'estiu, l'estació més seca i calorosa. Entre aquests, el catedràtic emèrit d'Ecologia de la Universitat de Barcelona Narcís Prat.

"Estem com fa un any. No podem tirar coets", ha assegurat en una entrevista a "Els matins" de TV3. Segons ell, no es pot abaixar la guàrdia fins que s'arribi al 27% de reserves d'aigua als embassaments.

A més, alerta que la neu acumulada al Pirineu Oriental "és relativament poca". "No n'hi ha tanta. La neu es fon molt de pressa. És difícil saber quanta neu acabarà als embassaments", ha argumentat.

Pots veure l'entrevista sencera aquí:


Petita millora a la capçalera del Llobregat

Arran de la pluja del març, la capçalera del Llobregat ha passat d'estat d'excepcionalitat a alerta per sequera. Així es publica aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). D'aquesta unitat en depenen 23 municipis.

Aquest el mapa de la situació de cada municipi, dels que depenen de les conques internes, és a dir, dels rius que neixen en territori català i desemboquen a la Mediterrània. 

Els municipis pintats en gris són els que depenen de les conques intercomunitàries, que són rius com l'Ebre o el Segre, que travessen diverses comunitats autònomes. 

Aquestes últimes les gestiona també l'Estat, a través de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX).

ARXIVAT A:
Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut