El govern espanyol rebutja que la Comunitat de Madrid passi a la fase 1 dilluns

14 comunitats autònomes podran passar totalment a la fase 1 dilluns i 5 es mantindran a la 0. Catalunya i Madrid, estan més lluny d'arribar a la fase 1 que altres comunitats

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat ha rebutjat la petició de la Comunitat de Madrid de passar a la fase 1 de la desescalada dilluns que ve.

13 comunitats autònomes passen a la fase 1

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, conjuntament amb Fernando Simón, director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, han anunciat aquest divendres a la tarda els territoris que aquest dilluns passaran a la fase 1 del pla de desconfinament, un cop estudiades les propostes realitzades pels governs autonòmics.

Simón ha explicat que per decidir quines comunitats són aptes es basen en criteris qualitatius i quantitatius, de transmissió, de gravetat i en capacitat de detecció i resposta.

-El govern espanyol ha decidit que les comunitats autònomes que poden passar a la fase 1 dilluns són:

Galícia, Astúries, Cantàbria, el País Basc, La Rioja, Navarra, L'Aragó, Extremadura, Múrcia, Balears, Canàries, Castella- La Manxa, Ceuta i Melilla. Com es pot veure en el mapa que ha dissenyat el govern espanyol, on de moment es detallen per provincies les fases 0 i 1 de la desescalada:

 

El mapa que ha difós el govern espanyol amb les zones de la desescalada

 

-Comunitats autònomes que es queden a la fase 0:

Castella i Lleó: només passen a la fase1 algunes zones concretes.

La Comunitat de Madrid seguirà a la fase 0.

País Valèncià només passaran a la fase 1 algunes zones determinades.

Andalusia: Malaga i Granada es queden en la fase 0 i les 6 provincies restants poden passar a la fase 1.

Catalunya continuarà en la fase 0, excepte les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran, tal com havia demanat el govern català.

Simón ha insistit, també, que la responsabilitat individual és molt important a partir d'ara.

 

La Comunitat de Madrid va demanar passar a fase 1 dijous

La Comunitat de Madrid va presentar la documentació per passar a la fase 1 aquest dijous a la nit després de saber-se la dimissió de la directora general de Salut Pública, Yolanda Fuentes, que va tenir lloc un dia després que el govern regional decidís fer aquesta petició al Ministeri de Sanitat.

Fuentes va renunciar al seu càrrec per estar en desacord amb la desescalada, ja que era partidària de continuar a la fase 0 i consolidar més les dades de descens de l'impacte del coronavirus a Madrid. En la seva carta de dimissió va especificar que la sol·licitud de petició de la comunitat no es basava en criteris de salut i epidemiològics.

En la documentació al·legaven que des d'abril hi ha hagut un descens d'un 84% en el nombre d'hospitalitzats a la Comunitat de Madrid i d'un 64% en el d'ingressats a UCI.

No obstant això, el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha admès aquest divendres que la regió no compleix les ràtios de llits per habitant que exigeix el Ministeri de Sanitat, però ha assegurat que poden aconseguir-la gràcies a la "flexibilitat" i a la "capacitat de resposta "del sistema sanitari de la regió.

 

 

La Comunitat de Madrid va fer la petició d'entrar a la fase 1 dijous passat

La Comunitat de Madrid volia entrar en la fase 1 de la desescalada a partir de dilluns. Així ho va demanar al Ministeri de Sanitat el govern de coalició entre el PP i Cs, que presideix la popular Isabel Díaz Ayuso.

La petició es va fer dijous, el mateix dia que Díaz Ayuso havia expressat públicament els seus dubtes sobre el fet que la regió estigués preparada per passar a la fase 1, atesa la seva situació epidemiològica.

Uns dubtes que sembla que no té el vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, de Cs, que aquest dijous va assegurar que "complim els requisits de Sanitat" i que "no podem seguir esperant a activar l'economia de Madrid".

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut