Meloni ha acabat imposant-se fent valdre el seu rol d'amfitriona
Meloni ha acabat imposant-se fent valdre el seu rol d'amfitriona

El G7 cedeix davant Meloni i elimina l'avortament i els drets LGTBIQ+ de la declaració

La presència o no d'aquests temes al document final de la cimera ha tensat les relacions dels països participants, sobretot entre Itàlia i França

Redacció/AgènciesActualitzat

Finalment, Giorgia Meloni s'ha sortit amb la seva. La primera ministra italiana ha acabat forçant la resta de països participants en la cimera del G7 --que se celebra aquest dies a la regió de La Puglia-- a eliminar qualsevol esment a dues qüestions que la líder d'extrema dreta considera línies vermelles: el dret a l'avortament i la protecció del col·lectiu LGTBIQ+.

Meloni ha fet valdre la seva qualitat d'amfitriona, tot i la crisi que aquesta posició havia obert amb altres líders internacionals presents a la trobada, que consideraven fonamental mantenir aquests postulats de caràcter social al document de conclusions de les principals economies del món.


Pas enrere

Segons informa l'agència Reuters, que hauria tingut accés a l'esborrany d'aquesta declaració final, les diferents delegacions haurien aplicat una fórmula per satisfer les pretensions de Meloni conservant, tot i que de manera indirecta, la referència a aquests drets.

Així, afirmen mantenir allò que es va acordar a l'anterior cimera del G7 --celebrada, l'any passat, a la ciutat japonesa d'Hiroshima--, però eviten repetir la seva aposta pel dret a un "avortament legal i segur". De fet, la paraula "avortament" no apareix per enlloc. En canvi, haurien decidit incloure una frase més genèrica:

"Reiterem els nostres compromisos pel que fa a l'accés universal a serveis de salut adequats, assequibles i de qualitat per a les dones, incloent-hi el dret a una salut sexual i reproductiva integral."

Pel que fa al col·lectiu LGTBIQ+, l'agència Bloomberg assegura que l'esborrany de la declaració també ha eliminat qualsevol esment a la "protecció de la identitat de gènere i de l'orientació sexual" d'aquesta comunitat, que també apareixia de manera explícita al text final del G7 d'Hiroshima.

Aquest dijous mateix, fonts del govern italià negaven que tinguessin intenció d'aplicar cap mena de censura al document i consideraven "prematur" donar per fetes les conclusions d'una cimera que acaba dissabte i que, segons deien, encara s'estaven negociant.


Acusacions creuades

La intenció del govern italià d'esquivar temes com la interrupció voluntària de l'embaràs i la diversitat sexual ha tensat, des del primer dia, la reunió, on també participen els Estats Units, el Canadà, França, Alemanya, el Regne Unit i el Japó.

Macron i Meloni han mostrat poca sintonia en les aparicions públiques de la cimera
Macron i Meloni han mostrat poca sintonia en les aparicions públiques de la cimera (Reuters)

El més obertament indignat és el president francès, Emmanuel Macron, que en resposta a una periodista italiana va "lamentar" la desaparició d'aquestes referències, tot i "respectar" la decisió de la cap de govern d'Itàlia.

"França ha integrat el dret de les dones a l'avortament, a la llibertat de disposar del seu cos, dins de la seva Constitució. No són les mateixes sensibilitats que hi ha, avui en dia, en aquest país."

Meloni, irritada per les paraules del líder francès, va acusar-lo d'instrumentalitzar la cimera per interessos electorals.

"Crec que és un profund error que es faci campanya electoral utilitzant un fòrum preciós com el G7."

Tot plegat, entre salutacions gèlides entre els dos mandataris europeus.

Cal recordar que Macron es troba en campanya electoral després d'haver dissolt l'Assemblea Nacional i convocat eleccions legislatives arran de la seva desfeta als últims comicis europeus enfront del partit de l'ultra Marine Le Pen, molt propera als postulats de Meloni.

Trobada bilateral entre Giorgia Meloni i Joe Biden a la cimera del G7 2024
Trobada bilateral entre Giorgia Meloni i Joe Biden a la cimera del G7 2024 (Reuters)

Un tema clau per a Biden

El de la interrupció voluntària de l'embaràs és un debat molt encès, també, als Estats Units, on el president Joe Biden s'ha manifestat obertament en contra de les restriccions al dret a l'avortament aplicades en diversos estats conservadors.

És, doncs, un dels temes claus per a la campanya electoral demòcrata de cara a les eleccions presidencials nord-americanes que se celebraran aquest mes de novembre.

En aquest context, segons fonts properes a la reunió, la delegació americana també va intentar pressionar Itàlia per mantenir aquest tema a les conclusions finals de la cimera d'una manera més evident.

Aquest divendres, Biden i Meloni han mantingut una trobada bilateral, però no hi ha confirmació que s'hagi tractat aquesta qüestió. Els dos líders, en canvi, sí que haurien parlat sobre la guerra d'Ucraïna i sobre el suport que la Xina ofereix a Rússia en aquest conflicte.


Més enllà de la polèmica

El principal acord d'aquesta cimera del G7 ha estat el de la utilització dels comptes russos congelats a Occident per pagar l'ajuda a Ucraïna, però la trobada de les principals potències econòmiques mundials ha treballat, també, en altres fronts. S'ha obert la porta, per exemple, a països del sud global per debatre qüestions com la immigració, amb els líders de l'Índia, el Brasil o l'Argentina.

El Papa Francesc ha estat el primer pontífex que participa en una cimera del G7
El Papa Francesc ha estat el primer pontífex que participa en una cimera del G7 (Reuters)

També ha estat la primera vegada que hi ha participat un pontífex. El Papa Francesc ha arribat en helicòpter des del Vaticà amb l'objectiu d'advertir sobre els perills de la intel·ligència artificial, tot i que també ha volgut parlar sobre les guerres actualment vigents i mantenir diverses reunions bilaterals.

Tot plegat, en el marc d'una trobada de tres dies a Borgo Egnazia, un paradís de superluxe situat entre mar i oliveres.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Avortament Giorgia Meloni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut