Protesta a l'aeroport del Prat després de la condemna als líders del procés el 14 d'octubre del 2019
Protesta a l'aeroport del Prat després de la condemna als líders del procés el 14 d'octubre del 2019 (EFE/Quique García)

El fiscal veu Tsunami del tot amnistiable: "És evident sense cap desenvolupament intel·lectual"

La Fiscalia de l'Audiència Nacional presenta al jutge García-Castellón l'escrit on defensa, amb comentaris punyents, que s'ha d'arxivar la causa contra Marta Rovira, Oleguer Serra i Xavier Vendrell, entre d'altres

RedaccióActualitzat

S'albira un nou capítol de confrontació entre el jutge Manuel García-Castellón i la Fiscalia. Aquest dijous el fiscal de l'Audiència Nacional ha presentat al magistrat l'escrit on defensa per què en el cas Tsunami s'ha d'aplicar l'amnistia. I ho fa amb comentaris punyents destinats directament al jutge.

"És evident, sense necessitat de fer cap esforç ni de cap desenvolupament intel·lectual, que els fets troben un encaix clar en l'àmbit de l'aplicació de la llei", assegura en un to fins i tot sarcàstic el fiscal.

Per ell, no s'aplica cap de les excepcions previstes en la llei. "Ni tan sols --hi afegeix-- les que hipotèticament podrien plantejar-se", insisteix. Per això demana que s'arxivi la causa contra Marta Rovira, el responsable d'Òmnium Oleguer Serra, l'exconseller Xavier Vendrell i el secretari de l'oficina de Puigdemont Josep Lluís Alay, entre d'altres.

I és que, per la Fiscalia de l'Audiència Nacional, la investigació no ha avançat. Bona part de l'escrit se centra a remarcar que "no consta la comissió d'actes dolosos per cap dels investigats que hagi causat mort o pèrdua d'un òrgan o sentit" a cap persona que resultés ferida durant les protestes de Tsunami.

El fiscal incideix especialment en el cas del turista francès mort durant la protesta de l'aeroport, i apunta que no hi ha cap nexe de causalitat entre aquest fet i la manifestació.

A més, sobre la resta de protestes que van tenir lloc per tot Catalunya, entre les quals recorda la concentració del carrer Marina de Barcelona o el partit entre el Barça i el Madrid al Camp Nou, la Fiscalia nega que els investigats tinguessin cap control sobre els incidents, i esmenta Carles Puigdemont i Josep Campmajó per alliberar-los de cap culpa.

D'aquesta manera, un altre cop el fiscal desmunta tota la tesi del jutge García-Castellón, que aquest mateix dijous s'ha sabut que avançarà la seva jubilació, ara prevista per al 2 de setembre.


El mateix criteri que la Fiscalia del Suprem

En la mateixa línia, aquest dimecres el ministeri públic va argumentar al Suprem per què Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg --també investigats en la causa Tsunami però a l'alt tribunal per la seva condició d'aforats-- entrarien en l'amnistia.

Recordem que malgrat la posició de la Fiscalia, la decisió final sobre l'aplicació de l'amnistia està ara en mans dels jutges.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàAudiència NacionalTsunami DemocràticAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut