Soldats israelians desplegats al pas fronterer del pont Allenby després del tiroteig (Reuters/Ammar Awad)

El conflicte d'Israel amb Palestina s'escampa a Jordània després d'un atac a la frontera

Tres civils israelians morts en un tiroteig a la frontera de Jordània amb Cisjordània

RedaccióActualitzat

Tres civils israelians han mort aquest diumenge a la frontera entre Jordània i Cisjordània, territori palestí ocupat per Israel, a causa dels trets disparats per un home que de seguida ha estat abatut per les forces de seguretat israelianes.

"Un terrorista s'ha acostat a l'àrea del pont Allenby des de Jordània amb un camió, n'ha baixat i ha obert foc contra les forces de seguretat israelianes que operen al pont", ha explicat l'exèrcit d'Israel, abans d'afegir que "el terrorista ha estat eliminat per les forces de seguretat", sense aportar-ne més detalls, i que "tres civils israelians han estat declarats morts a conseqüència de l'atac".

Fonts del servei d'emergències israelià Magen David Adom han informat en un comunicat que les tres víctimes mortals són "tres homes, d'aproximadament 50 anys".

Després del tiroteig, l'exèrcit d'Israel s'ha desplegat a la zona per la sospita que el camió de l'autor del tiroteig estigués carregat amb explosius.

El pont Allenby és a la frontera entre Jordània i Cisjordània (Reuters/Ammar Awad)

L'atac ha passat al pont Allenby, conegut també com a pont del rei Hussein, que uneix Jordània i Cisjordània, situat al nord del mar Mort, a mig camí entre la capital jordana, Amman, i Jerusalem.

En concret, ha tingut lloc en una zona sota control israelià on els camions jordans descarreguen la càrrega que entra a Cisjordània, segons han informat fonts israelianes.

Arran del tiroteig, Jordània ha tancat aquest pas fronterer, utilitzat cada dia per milers de palestins, i ha anunciat que ja està investigant els fets, segons un breu comunicat del Ministeri de l'Interior jordà.

Control de la policia d'Israel al pas fronterer entre Jordània i Cisjordània (Reuters/Ammar Awad)

Aquest nou episodi de violència a Cisjordània passa en plena escalada, la més gran des de la segona intifada, entre els anys 2000 i 2005, en la qual es calcula que van morir un miler d'israelians i uns 3.000 palestins.

Una escalada que es tradueix en l'augment dels enfrontaments entre palestins i colons israelians, i també entre palestins i l'exèrcit israelià, que ha multiplicat les operacions militars en aquest territori ocupat des del 1967.

L'atac ha passat en una zona de la frontera controlada per Israel (Reuters/Ammar Awad)

Coincideix, a més, amb l'ofensiva israeliana contra la Franja de Gaza, iniciada fa 11 mesos arran de l'atac sense precedents de Hamas en territori israelià del 7 d'octubre en què van morir unes 1.200 persones i unes 250 van ser segrestades.

Des d'aquell dia, segons el Ministeri de Salut de l'Autoritat Palestina, almenys 662 palestins, entre els quals milicians, però també civils, han mort a Cisjordània, i una trentena d'israelians, la meitat dels quals civils i la meitat policies i militars, han mort per atacs palestins, segons les autoritats israelianes.


Intercanvi de foc al sud del Líban

Aquest diumenge, d'altra banda, hi ha tornat a haver intercanvi de foc a la frontera d'Israel amb el Líban, entre Hezbollah i l'exèrcit israelià, segons han confirmat totes dues parts.

L'organització armada islamista xiïta amb seu al Líban ha explicat que ha "bombardejat amb una salva de coets Kiryat Shmona", ciutat del nord d'Israel.

Ha reivindicat l'atac dient que és la resposta "als atacs de l'enemic", en referència a Israel, i especialment a l'ofensiva contra la localitat de Froun, que dissabte va causar la mort de tres integrants dels equips d'emergència, confirmada dissabte pel Ministeri de Salut libanès.

Eren, en concret, tres persones que treballaven en l'extinció d'incendis causats per l'ofensiva israeliana, que van morir després que un projectil caigués sobre un camió de bombers.

Soldats israelians examinen els danys causats per coets de Hezbollah en habitatges pròxims a la frontera el 4 de setembre (Reuters/Avi Ohayon)

El primer ministre del Líban, Najib Mikati, ha condemnat l'atac i ha denunciat que és "una violació flagrant del dret internacional".

Aquest és "el segon atac contra un equip d'emergència en menys de dotze hores", segons ha denunciat el Ministeri de Salut del Líban.

Els intercanvis de foc a banda i banda de la frontera del nord d'Israel i el sud del Líban són gairebé diaris des de l'inici de l'ofensiva israeliana contra la Franja de Gaza.

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Israel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut