Arnau Brichs a París, on ha estat reconegut com un dels joves talents de la música clàssica contemporània (Xavier Brichs)

El català Arnau Brichs guanya el màxim guardó de composició clàssica contemporània a París

Amb l'obra "Degrees of presence", aquest compositor barceloní de 24 anys s'endú els tres premis de la competició Élan 2024: el del jurat, el de l'orquestra i el del públic

RedaccióActualitzat

Arnau Brichs, amb només 24 anys, ha estat el guanyador del concurs internacional de composició per a orquestra Élan 2024 de París, un dels premis més prestigiosos de composició de música clàssica contemporània d'Europa i el més ben dotat.

Però aquest jove talent, nascut a Barcelona l'any 2000, s'ha endut els tres premis de la competició --el del Jurat, el de l'Orquestra i el del Públic-- amb l'obra "Degrees of presence".

Per primer cop un compositor català ha aconseguit el màxim guardó de composició de música contemporània per a orquestra d'Europa, que atorga l'IRCAM (Institut de Recerca i Coordinació Acústica/Música)-Centre Pompidou, dins del marc del Festival ManiFeste de París

Arnau Brichs va ser un dels tres finalistes d'entre 110 aspirants del concurs. La seva obra "Degrees of presence", escrita especialment per a la competició, va ser interpretada per l'Orquestra Nacional de l'Illa de França en la final del concurs divendres passat, 15 de juny.

El jurat, presidit per la compositora Chaya Czernowin, així com els membres de l'orquestra i el públic, van decidir atorgar tots els premis a aquest jove talent català.

Els membres del jurat i els tres finalistes. Arnau Brichs, cinquè per la dreta (Xavier Brichs)

"Degrees of presence", d'Arnau Brichs

"Degrees of presence" és una peça per a orquestra en cinc moviments, i cadascun explora un "grau de presència" diferent d'un so. En acústica, el so directe és el que sentim de l'instrument i el so indirecte és el que sentim principalment a través de la reverberació de l'espai (per exemple, trombons versus trompes). Aquestes "presències" poden ser íntimes (piano i directe), llunyanes (fort i indirecte), properes (fort i directe) o distants (piano i indirecte).

Aquest és el fragment final de l'obra "Degrees of presence" de Brichs interpretada per l'Orquestra de l'Illa de França:


10.000 euros i un trampolí per a la carrera musical

El premi té una dotació econòmica de 10.000 euros, de la qual una part prové de la Casa de la Música Contemporània, i inclou la difusió del concert a l'emissora de ràdio France Musique, i la publicació de la partitura a Éditions Durand-Salabert-Eschig/Universal Music.

Durant un any, Brichs serà compositor resident de l'IRCAM-Centre Pompidou, amb l'encàrrec de l'IRCAM i l'Orquestra Nacional de l'Illa de França d'escriure un nou treball per a instrument solista, orquestra i electrònica, que s'estrenarà en la pròxima edició del Premi Élan, durant el festival ManiFeste 2025. 

El Premi Élan, un autèntic trampolí per a la carrera de joves compositors, està dissenyat per oferir-los el suport professional durant diversos anys. 

L'IRCAM, l'Institut de Recerca i Coordinació Acústica/Musical --dirigit per Frank Madlener-- és un dels centres públics més grans del món dedicat a la creació musical i la recerca científica. Un lloc únic on conflueixen la perspectiva artística i la innovació científica i tecnològica. Fundat per Pierre Boulez l'any 1970, és un organisme associat al Centre Pompidou sota la supervisió del Ministeri de Cultura francès. 

Les obres van ser executades per l'Orquestra de l'Illa de França (Xavier Brichs)

Una carrera incipient però plena

Arnau Brichs és compositor i pianista. Nascut a Barcelona l'any 2000, ha viscut a Sant Joan Despí sempre que els seus estudis musicals l'hi han permès.

Inicialment, va estudiar jazz amb Chano Domínguez i Marina Albero, i piano clàssic amb Mireia Datzira a l'IEA Oriol Martorell de Barcelona. Com a pianista solista ha actuat a l'Ateneu Barcelonès, a la Fundació Miró (Lluerna), al CaixaForum (Microconcerts) o al Festival Internacional de Música de Cadaqués. 

Brichs va obtenir la prestigiosa beca ABSRM, que li va permetre estudiar amb Rubens Askenar i Helen Grime a la Royal Academy of Music de Londres, on es va graduar amb honors de primera classe.

Ha obtingut premis internacionals com el WCSMS de joves compositors a Warren, Pensilvània, als Estats Units, el  2019, i l'Eric Coates, al Regne Unit. 

Brichs passarà un any com a compositor resident de l'IRCAM amb l'encàrrec de fer una nova obra (Xavier Brichs)

Ha actuat i col·laborat amb l'Uusinta Ensemble de Finlàndia, la Lucerne Festival Contemporary Orchestra, a Suïssa; la Locrian Chamber Players de Nova York; el Flying Carpet Festival del Kurdistan turc, o la London Contemporary Soloists de Londres.

Aquest any 2024, ha fundat Whymsical Records, amb l'objectiu de llançar música electrònica i clàssica experimental nova i emocionant. També ha desenvolupat programari musical per als seus propis projectes, com un nou àlbum de piano i electrònica, "Adventures of resonance", que espera llençar aviat.

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut