Brussel·les

El Canadà, decebut pel trencament de negociacions amb la Unió Europea

El president del Parlament Europeu fa un últim intent que permeti ratificar l'acord de lliure comerç entre la UE i el Canadà

RedaccióActualitzat

Europa intenta salvar "in extremis" l'acord de lliure comerç amb el Canadà. El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha assumit la mediació i s'ha reunit a Brussel·les amb la ministra de Comerç canadenca, Chrystia Freeland, i amb el primer ministre de la regió belga de Valònia, Paul Magnette.

La cimera de la Unió Europea havia de ratificar ahir divendres aquest tractat, però el text no es va poder aprovar perquè el Parlament i el govern de Valònia hi han mantingut l'oposició.

A Brussel·les, el govern canadenc va reaccionar amb "decepció" davant del fracàs de les negociacions per la firma de l'acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà, el CETA.

La ministra canadenca de Comerç Internacional, Chrystia Freeland, ha dit des de Brussel·les, amb llàgrimes als ulls, que ha estat impossible firmar un acord que feia set anys que les dues parts estaven negociant. Després de fer les seves declaracions abandonava Brussel·les "decebuda" per tornar al Canadà:

"El Canadà, i jo personalment, hem treballat molt, però és clar per al Canadà que la Unió Europea és incapaç d'arribar a un acord, fins i tot amb un país amb valors europeus com el Canadà, amb un país tan amable i pacient com el Canadà."

En suspens la visita de Trudeau

El fracàs de les negociacions d'última hora per salvar el CETA deixa en suspens el viatge que el ministre canadenc, Justin Trudeau, havia de fer la setmana que ve a Europa amb motiu de la cimera anual amb la UE. Tenia previst firmar el CETA amb els líders europeus el 27 d'octubre a Brussel·les. Però la seva arribada ara és incerta.

Fa uns dies, Trudeau va dir que si la UE no ratificava "un acord progressista com el CETA amb un país progressista com el Canadà, amb qui farà negocis Europa?". El Canadà ha defensat l'acord com el tractat comercial més modern i progressista de la història, que permetria al país nord-americà i a la Unió Europea augmentar un 20% el comerç bilateral.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut