El bisbalenc és un dolç tradicional de la Bisbal d'Empordà (3Cat)

El bisbalenc, salvat: el pastisser Oriol Balaguer en compra la recepta secreta

Aquest dolç tradicional de la Bisbal d'Empordà --fet de pasta de full farcida de cabell d'àngel i recoberta de pinyons-- es continuarà elaborant a la Pastisseria Sans, que ha adquirit el pastisser

"És un pastís màgic: té un gust sublim, visualment és brutal i tècnicament és perfecte." Això sí, la recepta és secreta. La fórmula per elaborar el bisbalenc ha anat passant de generació en generació i ha estat a punt de perdre's. Però han aconseguit salvar-la.

El bisbalenc són les postres més típiques de la Bisbal d'Empordà, una de les poques que tenen marca registrada a casa nostra. Està fet de pasta de full farcida de cabell d'àngel i ben recoberta de pinyons. "I, sobretot, es fa amb molt d'amor", destaca l'Anna Sans, l'última gerent de la Pastisseria Sans.

El va crear el seu avi, Modest Sans, el 1932, i des d'aleshores no l'han deixat d'elaborar. Però l'Anna estava a punt de jubilar-se i s'esgotava el temps per mantenir el negoci familiar. Sense relleu generacional, la pastisseria centenària havia de tancar i el bisbalenc es perdria. "No volia tancar, de cap manera. El bisbalenc no es toca!", s'exclama l'Anna.

La recepta del bisbalenc ha passat de generació en generació (3Cat)

A última hora, ha aparegut un relleu que en garanteix la supervivència: el pastisser Oriol Balaguer. Ha comprat el negoci i la recepta secreta, que li acaben d'ensenyar a elaborar a l'obrador de Can Sans.

"Quan m'ho va proposar l'Anna, em vaig emocionar! És una història tan maca, d'una marca centenària, que se'm posa la pell de gallina", explica Balaguer.

El canvi de mans es farà, segons Balaguer, amb respecte, aportant la innovació als productes que consideri i respectant la tradició de les coses ben fetes.

"Estava fent un producte creat fa 97 anys, que ha perdurat. Hi ha cues de gent de tot arreu que ve a buscar-lo. I l'estic fent com el feia el pare Sans!"

"Això no ho podem perdre. Ens identifica!", afegeix l'Anna.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 324cat (@324cat)

 

ARXIVAT A:
Gastronomia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut