El Berguedà, el Ripollès i la Terra Alta, les comarques amb més pensionistes: consulta el mapa

A Catalunya, 1 milió i mig de residents són receptors de pensions contributives a la Seguretat Social, una xifra que ha augmentat a la majoria de comarques respecte a l'any anterior

Enllaç a altres textos de l'autor

Joan Aleix Mata Ribes

periodista dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio

Actualitzat

A Catalunya, hi ha cinc comarques on 1 de cada 4 habitants és jubilat. Són el Berguedà, el Ripollès, la Terra Alta, el Lluçanès i les Garrigues. La gran majoria d'ells, més del 65% reben una pensió contributiva. Les xifres surten d'un estudi de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), i apunten que la població pensionista al país creix respecte a l'any passat i ho fa a la gran majoria de comarques.

L'Idescat també apunta que la comarca on l'any passat hi va haver l'increment més important de pensionistes és el Solsonès, amb prop d'un 12%. Aquest elevat augment s'explica per la incorporació de Biosca i Torà a la comarca.

Al darrere se situen el Moianès, l'Aran i el Baix Penedès, amb un augment al voltant del 2%.

En el següent mapa pots consultar el percentatge de població que rep una pensió a les comarques de Catalunya:

 

 

 

Les comarques amb més pensionistes, menys dinàmiques econòmicament

Xavier Cuadras, director de l'Idescat, explica l'alt percentatge de pensionistes en aquests territoris respecte a d'altres, per la pèrdua de pes industrial i econòmic, que ha comportat moviments demogràfics negatius:

"En molts casos són comarques econòmicament menys dinàmiques i, per tant, hi ha hagut emigració cap a altres llocs. El teixit industrial d'algunes era molt més potent fa uns anys i això també té conseqüències en relació als moviments de població."

A l'altra banda, les comarques on hi ha menys pensionistes són la Cerdanya, l'Aran i l'Alt Empordà. Al voltant del 15 % de la població rep una pensió.
 

Esplugues de Llobregat, Igualada i Manresa, les ciutats amb més pensionistes

En els municipis de més de 20.000 habitants, la majoria han augmentat el nombre de pensionistes respecte de l'any anterior. Esplugues de Llobregat, Igualada i Manresa és on, de mitjana, hi ha més ciutadans que cobren una pensió: entre un 22 i un 23% de la població.

Les ciutats amb un percentatge menor de pensionistes són Salou, Salt, Sant Cugat, Vila-seca i Lloret de Mar, amb poc més del 10%. En termes absoluts, a Barcelona és on resideixen més pensionistes: més de 340.000.

Per sexes, un 52% dels pensionistes de Catalunya són dones i un 48% són homes. En el cas dels homes, la mitjana percebuda en concepte de pensions és de 1.643 euros, i en el de les dones és de 1.247 euros, és a dir, una diferència de 396 euros.
 

 

 

ARXIVAT A:
Pensions
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut