Tothom pendent de la decisió del BCE (Reuters)

El BCE manté els tipus en el 4,25% i deixa per a més endavant futures baixades

Tornar a abaixar els tipus tan aviat estava descartat, perquè moltes veus, sobretot al nord d'Europa, demanen desfer el camí amb cautela per evitar que la inflació es torni a descontrolar

Francesc SerraActualitzat

El Banc Central Europeu manté els tipus d'interès oficials en el 4,25% i aparca una nova rebaixa almenys fins a la seva reunió del 12 de setembre. Es donava per fet que avui Christine Lagarde pitjaria una mica el fre, perquè ja va retallar els tipus aquest juny, després de deu pujades consecutives des de l'estiu del 2022. Tornar-hi tan aviat estava descartat, perquè moltes veus, sobretot al nord d'Europa, demanen desfer el camí amb cautela per evitar que la inflació es torni a descontrolar.

Els mercats financers donen pràcticament per segur que la pròxima retallada serà aquest mateix setembre, però avui Lagarde ha defugit donar cap mena de pista. Insisteix que "tot està obert" i que dependrà de les dades econòmiques d'aquest estiu. En concret, de dos indicadors; la inflació i els salaris. El BCE no vol precipitar-se a l'hora de relaxar la política monetària per por d'una nova espiral de preus a l'alça. Lagarde insisteix que "anirem decidint reunió a reunió, no tenim un camí predeterminat. La reunió del setembre està del tot oberta".

 

 

La inflació dona aire

Aquest dimecres s'ha sabut l'IPC de la zona euro d'aquest juny, que s'ha moderat una dècima, fins al 2,5%. Això és mig punt més que l'objectiu oficial, però també queda molt per sota dels pics de la inflació de l'any passat, que van portar el BCE a apujar els tipus d'interès deu vegades consecutives des de l'estiu del 2022.

Són números que donen arguments a les veus favorables que el BCE obri la mà i redueixi encara més el cost del crèdit. Però dins el consell del banc central també hi ha partidaris de mantenir la mà tancada uns mesos més, fins a certificar que el brot d'inflació queda definitivament enrere.

Qualsevol càlcul del BCE tindrà en compte també el que pugui passar a l'altra banda de l'Atlàntic. La Reserva Federal encara no ha abaixat els tipus d'interès, però les últimes dades d'inflació i el discurs més recent del seu president, Jerome Powell, davant del Congrés, fan pensar que s'acosta el moment de fer-ho. Si fa el pas, el BCE tindrà més incentius per continuar pel mateix camí.


Les quotes de la hipoteca s'abaratiran

Mentrestant, la cotització de l'euríbor anticipa que arriben noves rebaixes del cost del crèdit. La mitjana d'aquest juliol és del 3,57%, tot i que en els últims dies ha anat encara més cap avall, al voltant del 3,5%.

Si tanca el mes al voltant d'aquesta xifra, podria traduir-se en la rebaixa més gran de la quota hipotecària dels últims anys, perquè el juliol del 2023 l'Euríbor cotitzava en el 4,15%, sis dècimes més que ara. Això vol dir que, per una hipoteca de 150.000 euros, a 25 anys i amb un diferencial d'un punt respecte a l'Euríbor, la quota pot abaratir-se en uns 50 euros mensuals. Quedaria encara molt camí per fer per compensar les pujades dels últims dos anys.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipotequesBanc Central Europeu
Anar al contingut