Frankfurt

El BCE abaixa els tipus d'interès al 0% i amplia a 80.000 milions el volum mensual de compra de deute

El seu president, Mario Draghi, afirma que l'objectiu és reanimar l'economia i fer pujar la inflació

Actualitzat

Mesures molt més contundents de les esperades del Banc Central Europeu (BCE) per intentar reactivar l'economia europea. La institució presidida per Mario Draghi ha reunit aquest dijous el seu Consell de Govern i ha pres una sèrie de decisions que ja s'estan considerant històriques.

La mesura més cridanera és que ha decidit deixar el tipus d'interès de les principals operacions de finançament del sistema europeu en un 0%. Fins ara estaven al 0,005%. El BCE vol així intentar reactivar l'economia europea, que al febrer va tenir una inflació negativa, el -0,2%.

El BCE també ha decidit fer pagar més els bancs per guardar-los els diners per així forçar-los a fer-los circular. Els tipus passen de -0,3% a -0,4%. També ha augmentat el programa de compra de deute fins a 80.000 milions d'euros mensuals, 10.000 milions més que el que comprava ara.

Les raons de Draghi

El president del BCE, Mario Draghi, ha explicat que aquestes mesures es prenen per reanimar l'economia i fer que la inflació augmenti. Segons Draghi, l'objectiu és accelerar els beneficis de les mesures en política monetària, tots els països han de contribuir-hi de manera decisiva". I ha afegit que són "accions per incrementar la productivitat, per millorar l'entorn i per fer negocis -incloent-hi les provisions per a una infraestructura pública adequada- són bàsiques per incrementar la inversió i potenciar la creació de llocs de treball."

Draghi també ha llançat aquest missatge als països europeus: "S'ha de fer un pas més enllà en la majoria de països de la zona euro pel que fa a les reformes; i les polítiques fiscals haurien de donar suport a la recuperació econòmica."

Un programa històric

Fa un any, el BCE llançava un històric pla de compra d'actius financers de qualitat en mans dels bancs, deute públic i privat, amb l'objectiu d'injectar diners a l'economia, i amb això animar el crèdit, reactivar l'activitat i impedir el perill de deflació, una desastrosa espiral de caiguda continuada dels preus.

En paral·lel i amb aquesta mateixa finalitat, dinamitzar el crèdit i l'economia, el BCE ha situat en negatiu els tipus d'interès dels diners que els bancs dipositen en la institució, és a dir, que han de pagar per tenir-los immobilitzats. Durant aquest any, el BCE s'ha gastat 720.000 milions d'euros en el pla de compra d'actius, però els resultats de tot plegat han estat limitats.

La banca ha posat més crèdit a disposició d'empreses i consumidors, i s'han reduït els tipus d'interès que han de pagar, però poc més. L'economia de la zona euro ha tingut un feble creixement del 0,3% durant l'últim any, que l'evolució dels mercats i de l'economia mundial ara pot posar també en perill.

Malgrat tot, la inflació, tot i que amb algun repunt, s'ha situat durant tot l'any molt per sota de l'objectiu del 2% que s'havia fixat el BCE, un nivell que considera idoni per al bon funcionament de l'economia, i aquest febrer fins i tot ha tornat a caure perillosament en terreny negatiu.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut