Berta Sureda va ser comissionada de Cultura a l'Ajuntament de Barcelona entre 2015 i 2016 (ACN/Violeta Gumà)
Berta Sureda va ser comissionada de Cultura a l'Ajuntament de Barcelona entre 2015 i 2016 (ACN/Violeta Gumà)

Dol al sector cultural per la mort de la gestora Berta Sureda als 65 anys

Va ser comissionada de Cultura de Barcelona amb el govern Colau i va treballar en equipaments com el CCCB, el Reina Sofia de Madrid o el Museu Es Baluard de Palma

Actualitzat

Berta Sureda va morir aquest diumenge a mitja tarda, a Palma, als 65 anys, d'un càncer fulminant. La notícia ha impactat en el sector cultural perquè la seva feina havia deixat petja en les diferents etapes de la seva carrera. La seva figura representa una de les cares desconegudes de la cultura, la de la gestió cultural, que impulsa i tira endavant diferents projectes, tot sovint, però no sempre, amb l'aval de les institucions públiques.

Més que imposar el seu criteri des de la taula d'un despatx, ella buscava "poder afavorir les condicions perquè els altres desenvolupin i facin projectes". Sureda es va caracteritzar per defensar la cultura de base i els processos participatius.

Nascuda el 1959 a Barcelona en una família d'arrels mallorquines, llicenciada en Història de l'Art, una de les seves primeres feines destacades va ser al desaparegut Festival de Teatre de Sitges i també, a l'Olimpíada Cultural que es va fer a Barcelona als anys previs als Jocs Olímpics de 1992. Sureda també ser coordinadora d'exposicions del CCCB i va treballar al Museu Reina Sofia de Madrid.


Ara fa nou anys, el 2015, Ada Colau li va proposar deixar la capital d'Espanya i tornar a Barcelona per nomenar-la, en el primer mandat de l'alcaldessa, comissionada de Cultura. Va arribar al càrrec defensant els drets culturals per a tots els ciutadans i amb la idea de "consolidar els equipaments existents i deixar de construir-ne de nous".

Un dels seus primers focus de treball va ser dotar de sentit i omplir d'activitat el recinte de Fabra i Coats, per exemple. El seu càrrec a l'Ajuntament va durar pocs mesos pel pacte de govern de Barcelona en Comú amb el PSC per al govern de la ciutat.

Membre del consell assessor de l'Obra Cultural Balear, el 2017, sota la presidència al govern de Francina Armengol, va ser nomenada coordinadora del Pla de Cultura de les Illes Balears. Sureda també havia treballat al museu d'art contemporani Es Baluard, de Palma, on va morir.


A les xarxes, el sector cultural ha mostrat el dol per la mort de Sureda:

 

 

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut