Londres

Descobreixen un continent perdut sota l'illa Maurici

Un equip internacional de científics ha localitzat aquest continent a prop de Madagascar i s'hauria format fa 200 milions d'anys, segons publica la revista "Nature Communications"

RedaccióActualitzat

Un equip internacional de científics ha anunciat el descobriment d'un continent desconegut fins ara, Maurítia, situat sota l'illa Maurici, a prop de Madagascar. La troballa la publica la revista britànica "Nature Communications" i és la prova més definitiva fins ara de l'existència d'aquest continent. El descobriment el confirma Lewis Ashwal, investigador principal de l'estudi:

 

"És invisible, i en aquest sentit és un continent perdut. No és l'Atlàntida però hi ha un petit fragment d'un continent que han detectat basant-se en l'edat del zircó, i deu ser sota l'illa Maurici."

 

Els investigadors han localitzat concretament un tros d'escorça terrestre formada per un mineral, el zircó, d'una antiguitat d'uns 3.000 milions d'anys:

"Què hem trobat a Maurici? Estàvem estudiant la fragmentació dels continents i vam trobar zircons extremadament antics, i això és una troballa molt sorprenent perquè no haurien de ser allà. Hi ha unes quantes mostres que hem analitzat i que mostren una antiguitat d'entre 2.500 i 3.000 milions d'anys."

 

 

Segons els investigadors que han participat en l'estudi, el material trobat no es correspon amb l'antiguitat de l'illa, d'uns nou milions d'anys, ni tampoc amb l'edat dels oceans:

 

"Els materials vells, amb una antiguitat d'entre dos i tres milions d'anys, no es poden trobar als oceans. Quan Àfrica i l'Índia es van començar a separar van deixar restes a sota que van quedar cobertes per lava jove dels volcans, d'entre sis i set milions d'anys."

 

Tot plegat fa pensar als investigadors que l'escorça trobada prové de la fragmentació, fa 200 milions d'anys, del supercontinent terrestre anomenat Gondwana. A partir d'aquesta fractura es van formar l'Àfrica, l'Índia, Austràlia, Sud-amèrica i l'Antàrtida i, segons aquest estudi, també Maurítia.

El 2013 ja es van trobar restes antigues de zircó sota la sorra de l'illa Maurici, però llavors se'n va qüestionar l'origen davant la possibilitat que el mineral hagués arribat a les platges transportat pel vent.

Maurici és una illa africana d'origen volcànic situada a l'oceà Índic, a l'arxipèlag de les illes Mascarenyes. El punt més alt té 828 metres d'altitud sobre el nivell del mar i l'envolten esculls de corall. Hi viuen 1.250.000 persones i forma part, juntament amb altres illes, de la República de Maurici.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut