Excavació del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya
Excavació del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya
Catalunya al dia

Descobreixen inscripcions úniques a la fusta d'un vaixell romà enfonsat a l'Empordà

Es tracta d'una novetat arqueològica del jaciment de les illes Formigues, que pot donar informació sobre com s'organitzava la logística de les naus

Troballa destacada en l'última campanya d'excavacions subaquàtiques al segon vaixell de l'època romana enfonsat a les illes Formigues, al Baix Empordà.

Els arqueòlegs han localitzat i documentat unes inscripcions úniques a les fustes que formaven part del terra de la bodega d'aquest vaixell romà, del segle I abans de Crist. En concret, hi han trobat tres marques que, a priori, són números romans.

Les marques localitzades semblen ser números romans
Les marques localitzades sembla que són números romans (CASC)

La codirectora de l'excavació i responsable del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), Rut Geli, destaca que són marques inèdites que no s'han trobat en cap altre vaixell d'època antiga al Mediterrani.

Apunta que la principal hipòtesi és que aquestes inscripcions servien de guia als mariners.

"Pensem que podrien ser marques per numerar i ordenar les fustes de la bodega del vaixell, saber com anaven col·locades i que, en cas d'haver de fer tasques de neteja o manteniment, es poguessin tornar a col·locar en l'ordre que pertocaria."

Els arqueòlegs han pogut accedir a la fusta del vaixell després d'extreure la trentena d'àmfores que hi havia a la bodega.

Les incripcions han aparegut sota les àmfores que ocupaven la bodega
Les inscripcions han aparegut sota les àmfores que ocupaven la bodega (CASC)

Aquest any, de fet, s'analitzaran per primera vegada mostres d'aquests recipients. L'objectiu, segons explica el codirector de les excavacions, Guillem Mauri, és saber en quin forn es van coure.

"Sabem que aquestes àmfores provenen de la Bètica (província romana al sud de la península Ibèrica, d'on va salpar el vaixell), però no sabem exactament d'on."

El bon estat de conservació de la càrrega del vaixell permet identificar amb detall els continguts de salaó i salses de peix que transportaven les àmfores.

Aquesta fase d'excavació també ha permès localitzar diferents elements de la bomba d'eixugada, el mecanisme que permetia treure aigua de l'interior del vaixell.

Un jaciment "únic"

Els investigadors del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), unitat de recerca del Museu d'Arqueologia de Catalunya, qualifiquen aquestes restes de "jaciment subaquàtic únic al nostre litoral, ja que es conserva la fusta del vaixell i la càrrega que transportava".

El derelicte Illes Formigues II es troba a gairebé 50 metres de profunditat
El derelicte Illes Formigues II es troba a gairebé 50 metres de profunditat (CASC)

Un dels principals reptes de la seva excavació és la gran fondària a la qual es troba, gairebé 50 metres, fet que complica els treballs científics de l'equip d'arqueòlegs.

Tot i els fruits que ha anat donant, els investigadors asseguren que aquest indret clau per a la recerca "ha patit espoli" i lamenten que encara "en continua patint".

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut