Només quatre persones, tres de les quals menors, es poden quedar al país (EFE/Quique García)

Deporten els creueristes retinguts deu dies al port de Barcelona, excepte una família

Dels 69 ciutadans bolivians, només s'ha permès que es quedin al país quatre persones d'una mateixa família, tres de les quals menors d'edat, perquè el pare té nacionalitat espanyola

RedaccióActualitzat

El Ministeri de l'Interior ha rebutjat definitivament l'entrada a Espanya de la majoria dels 69 passatgers bolivians retinguts en un creuer al port de Barcelona des de fa deu dies per irregularitats amb els visats. Només quatre s'han pogut quedar al país. Els altres 65 els han repatriat a Bolívia, entre els quals onze menors, segons ha confirmat la delegació del govern espanyol a Catalunya.

El ministeri ha rebutjat pràcticament tots els recursos i peticions d'asil presentats pels afectats i ha decidit habilitar un vol de deportació per expulsar-los gairebé tots. L'avió, pagat per la companyia de creuers MSC, s'ha enlairat aquest dijous al vespre amb destinació a Santa Cruz.

Els únics que s'han pogut quedar són quatre persones d'una mateixa família: una dona i tres menors, els pares i avis dels quals viuen a Girona. La delegació del govern espanyol ha explicat que tots quatre compleixen els requisits i que no se'ls ha denegat l'entrada al país per motius "humanitaris".

L'ambaixadora boliviana a Espanya, Nardi Suxo, ha afirmat aquest dijous que el grup viatjava enganyat per màfies amb el convenciment que els visats eren legals i ha assegurat que el succés respon a un "fet aïllat". Suxo ho ha dit durant una reunió amb el delegat del govern a Catalunya, Carlos Prieto, a qui ha agraït el "bon tracte" cap als afectats. 
 

Van afirmar que els havien estafat

Els ciutadans bolivians expulsats van arribar a Barcelona en un creuer de la companyia MSC amb 1.500 passatgers, que va ser immobilitzat al port quan es va descobrir que els visats que portaven no eren vàlids per entrar a l'espai Schengen europeu.

Els afectats van assegurar que havien estat víctimes d'una estafa, però la policia va obrir una investigació davant les sospites que tenien la intenció de quedar-se a l'estat espanyol.

Aquests ciutadans bolivians van embarcar al Brasil fa unes tres setmanes, després de comprar un pack de creuer més visat a una agència de viatges que, segons una associació de bolivians a Barcelona, els hauria estafat. A part de donar-los documentació falsa, també els haurien anul·lat la tornada sense que ho sabessin, segons aquesta entitat.

La companyia MSC, responsable del creuer, assumirà els costos de la deportació (ACN/Ariadna Comas)

Dos dies després d'arribar, se'ls va traslladar a un altre vaixell habilitat per la mateixa companyia, perquè la resta dels passatgers poguessin continuar el seu viatge, que tenia Venècia com a destinació final. El creuer MSC Armonia en el qual havien arribat a Barcelona el 2 d'abril va salpar dijous passat cap a Roma i deixava els ciutadans bolivians afectats a port.
 

Rebutgen els recursos

Familiars d'aquests passatgers residents a diferents punts d'Espanya han vingut fins a Barcelona aquests últims dies per donar suport als seus parents, a qui no han pogut visitar en cap moment. Fonts del consolat de Bolívia a Barcelona i de la Federació d'Entitats Bolivianes han explicat que s'han presentat una vintena de recursos contra l'ordre de deportació i diverses peticions d'asil, que finalment s'han rebutjat.

La majoria dels familiars ja han tornat a casa seva sense poder veure els seus parents, a qui durant la setmana han fet arribar roba, joguines per a la mainada, mantes, xocolata i llaminadures, entre altres coses. La federació també ha ofert suport psicològic i habitatge a alguns dels familiars que s'havien traslladat a Barcelona.

La companyia MSC Cruceros, a qui el govern bolivià va demanar que assumís la seva responsabilitat i trobés "una solució immediata" per als afectats, va admetre que aquests passatgers viatjaven amb una documentació que no era vàlida. Ara bé, va assegurar que no se'n van adonar fins al moment de desembarcar a Barcelona, quan les autoritats els van informar que els visats no eren vàlids per entrar a l'àrea Schengen.

Finalment, la naviliera i el govern espanyol van arribar a un acord perquè el creuer pogués continuar la ruta prevista amb la resta de passatgers, mentre els afectats feien els tràmits previstos per la llei d'estrangeria per intentar arreglar la seva situació.

La companyia va portar un segon vaixell a Barcelona, que venia de Livorno, a Itàlia, perquè el grup s'hi allotgés mentre s'estudiava cas per cas. Els tràmits, que s'han fet per la via d'urgència, han acabat amb el rebuig de gairebé tots els recursos presentats i l'execució de l'ordre d'expulsió anunciada, fa una setmana, pel ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska.

Creu MSC Harmonia atracat al port de Barcelona
Els 65 creueristes seran expulsats en un vol amb destinació a Santa Cruz (Europa Press/David Zorrakino)

Un visat que no existia fa 17 anys

Els ciutadans bolivians no necessitaven visat per fer viatges de curta estada, fins a 90 dies, als països que formen part de l'espai Schengen fins al 2007, quan va entrar en vigor una decisió adoptada pels governs europeus per respondre a l'augment del flux migratori procedent de Bolívia.

El 2015, el govern bolivià i la Unió Europea van iniciar negociacions per suprimir el requisit del visat Schengen per als bolivians que facin viatges de curta durada a aquests països.

L'assumpte es va tornar a abordar el 2022 en un diàleg d'alt nivell a La Paz, tot i que actualment continua vigent l'exigència del visat per als bolivians.

 

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut