Nostàlgics franquistes manifestant-se al Valle de los Caídos (Reuters)
Nostàlgics franquistes manifestant-se al Valle de los Caídos (Reuters)
Madrid

Denuncien Espanya a l'ONU per impedir exhumar familiars del Valle de los Caídos

La denúncia l'ha presentat una dona aragonesa que té el seu avi i un oncle enterrats al mausoleu franquista

Actualitzat

Una dona aragonesa ha presentat una denúncia davant les Nacions Unides contra l'estat espanyol per no haver-li permès l'exhumació de dos dels seus familiars enterrats al Valle de los Caídos. Com molts altres milers de combatents republicans, l'avi i un oncle de María Purificación Lapeña Garrido van ser afusellats i enterrats després a l'icònic mausoleu franquista -on, també hi són enterrats Franco i José Antonio Primo de Rivera-.

En l'escrit de la denúncia, l'advocat de la família afectada remarca la vulneració reiterada per part de l'estat espanyol d'una sentència judicial que li reconeix el dret de desenterrar els cossos. El lletrat destaca "la falta de sensibilitat del govern espanyol amb les famílies" i que "cap ens públic, administratiu o judicial ni cap persona ha complert aquesta resolució."

Per aquest motiu, la demandant denuncia les autoritats espanyoles per incomplir els pactes civils i polítics, i demana poder recuperar les restes del seu avi i el seu oncle, Manuel i Antonio Ramiro Lapeña Altabás. Recorda que, en els últims cinc anys, aquest cas ha passat per jutjats de San Lorenzo de El Escorial, l'Audiència Provincial de Madrid, el Tribunal Constitucional, l'Audiència Nacional i, fins i tot, el Tribunal Europeu de Drets Humans.

A banda d'aquesta qüestió, Esquerra Republicana ha demanat al Congrés dels Diputats la cessió a l'Ajuntament de Barcelona per part de l'Estat de la comissaria de policia de Via Laietana. El cap de files dels republicans al consistori, Alfred Bosch, ha explicat que en aquest espai es podria instal·lar un memorial de la repressió franquista o també algun tipus d'equipament per al barri. Bosch ha reclamat el suport de la resta de grups per poder aprovar aquest traspàs.

♦ El Congrés aprova exhumar Franco del Valle de los Caídos però Rajoy no hi està obligat

Anar al contingut