Cartell de l'Orgull 2024 penjat per l'Ajuntament de Madrid (EFE/Chema Moya)

Demanen que es retiri el cartell de l'Orgull de Madrid per "irrespectuós" i "LGTBI-fòbic"

Entitats com la Federació Estatal LGTBI+ o partits com el PSOE o Más Madrid han acusat el consistori d'estigmatitzar el col·lectiu amb "tòpics i prejudicis" i de menystenir el caràcter reivindicatiu de la festa

RedaccióActualitzat

Polèmica a Madrid pel cartell de l'Orgull LGTBIQ+ fet per l'Ajuntament que presideix Martínez Almeida. Un cartell on hi surten focs artificials, sabates de taló, una copa amb un combinat rosa, floretes, preservatius i ossets de peluix, però ni les sigles LGTBIQ+ ni els colors de la bandera de l'arc de Sant Martí identificatius d'aquest moviment. Tampoc cap referència a les reivindicacions i la lluita per la igualtat de drets de les persones d'aquest col·lectiu.

Les xarxes socials s'han omplert de crítiques contra aquest disseny ple de "tòpics i prejudicis", i s'acusa el consistori de voler amagar el caràcter reivindicatiu de la jornada de l'Orgull per voler només "fer caixa" amb la festa amb un cartell "caspós", "vergonyós" i "ofensiu".


Un cartell "ple d'estereotips però buit de contingut"

A més de particulars i col·lectius --com la Federació Estatal LGTBI+, que agrupa 55 entitats--, també els partits de l'oposició han demanat la retirada del cartell i que l'alcalde demani perdó.

El cartell afegeix, a més, una adreça web on només es parla "d'orgull" en genèric, i on s'assegura que Madrid és "aquell lloc que acull totes les persones que volen gaudir dels carrers, la seva manera de viure i les seves oportunitats cada dia", sense absolutament cap referència al moviment LGTBIQ+ o a la diversistat de gènere o sexual.

Tampoc s'hi anuncia cap de les activitats que s'inclouen en les setmanes que durarà la Pride, la festa de l'Orgull, que a Madrid se celebra del 28 de juny al 7 de juliol.

La portaveu de Más Madrid al consistori, Rita Maestre, l'ha qualificat de "lleig, cutre i irrespectuós" i ha recordat que la commemoració del dia de l'Orgull és "la festa, manifestació i reivindicació més gran de Madrid, però no compta ni amb l'entusiasme ni amb el respecte del PP". Maestre ha retret a Martínez Almeida que "caricaturitzi i invisibilitzi" una jornada que és, ha afegit, "una de les millors cartes de presentació de la ciutat". I que intenti buidar-la de contingut per convertir-la en un acte comercial i turístic.

També el Partit Socialista de Madrid n'ha demanat la retirada. La portaveu del PSOE madrileny, Reyes Maroto, assegura que el disseny del consistori "estigmatitza el col·lectiu" i és un cas clar d'"LGTBI-fòbia institucional", en un tuit que ha repiulat la ministra d'Igualtat, Ana Redondo.

Al cartell no hi surten ni les sigles ni la bandera LGTBIQ+, però sí una adreça web sense cap informació dels actes de la Pride 2024 (3Cat)

En una roda de premsa, Maroto ha criticat el "missatge patètic" que transmet aquesta campanya "carregada de tòpics i prejudicis" i ha demanat una convocatòria urgent de l'Observatori Municipal contra l'LGTBI-fòbia.

El portaveu del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Madrid, Carlos Izquierdo, ha defensat el disseny i ha assegurat que sí que té "caràcter reivindicatiu".

Entre les crítiques també destaca la de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, de Sumar, que ha recordat que "l'Orgull és diversitat i reivindicació del dret a ser en llibertat i sense por".


A Barcelona, el Dia de l'Orgull organitzat per les entitats LGTBIQ+ se celebra els dies 28 i 29 de juny. Durant aquests dos dies, hi haurà concerts a la plaça Universitat i el dissabte a la tarda es farà una manifestació al centre de Barcelona.

D'altra banda, la Pride farà la seva celebració del 28 de juny al 21 de juliol, amb diverses activitats i una manifestació, el 20 de juliol. L'any passat, Barcelona es va omplir de reivindicació, música i color en una manifestació de rècord, que va aplegar més de 110.000 persones.

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Comunitat de Madrid
Anar al contingut