Daltabaix dels "set magnífics": què hi ha rere la caiguda a borsa de les grans tecnològiques

En quinze dies d'aquest mes, els gegants tecnològics anomenats els "set magnífics" dels Estats Units s'han deixat 1,6 bilions d'euros de valor en borsa

Jordi Martínez PallejàActualitzat

Aquesta setmana s'han encès els llums d'alerta a les borses nord-americanes. Les "big seven", algunes vinculades a la intel·ligència artificial, han tornat a patir fortes caigudes.

Una tendència que es va encetar el dia 9 i que fins al dia 25 ha retallat el valor d'aquest club selecte més d'1,6 bilions d'euros. És una xifra superior al PIB anual d'Espanya. Alguns experts apunten més a una rotació dels diners de grans inversors que a un crac en fase inicial.

Quatre anys de glòria que perillen

L'inici de la pandèmia va marcar un ascens sostingut de les accions tecnològiques, que molts inversors han vist com el far que guia la nova economia digital. El seu índex de referència, el Nasdaq, s'ha més que doblat des d'aleshores. I dins del bosc hi ha arbres com Nvidia, l'empresa líder en computació d'intel·ligència artificial, que ha multiplicat el seu valor 25 vegades.

Les altres components del club de les 7 magnífiques, Google, Microsoft, Apple, Meta, Amazon i Tesla s'han beneficiat també d'una eufòria inversora desmesurada.

La seu de Nvidia a Santa Clara, a Califòrnia
La seu de Nvidia a Santa Clara, a Califòrnia (Reuters)

Però ara els grans gestors d'inversions s'ensumen el final de la festa i canvien tecnologia per valors de tota la vida, industrials o de serveis, que han quedat endarrerits, segons el director general GVC Gaesco, Jaume Puig:

"Estaríem parlant més d'una rotació que d'una bombolla. El que estava massa car, el que possiblement no valia el que cotitzava, està caient, són pocs noms, en realitat, i la resta puja. És un reajustament lògic".

Les companyies que ara focalitzen l'atenció dels inversors més poderosos són les petites i mitjanes empreses que no han estat tan de moda els últims anys. Estan agrupades en l'índex Russell 2000, que justament en la quinzena maleïda per les tecnològiques d'aquest mes ha pujat un 9,5%.


Els ETF: més llenya al foc

Analistes com Puig apunten a un altre factor per explicar les grans pujades de les tecnològiques: la irrupció els últims anys dels ETF, fons cotitzats d'accions que repliquen el comportament dels índexs sense analitzar la qualitat de cada empresa. Uns índexs en els quals les 7 magnífiques cada cop pesen més:

"Si una empresa que està en bombolla abans pesava un 20% ara pot pesar un 25%. Per tant, el diner nou anirà cap allà. Com més bombolla es genera més diners hi dediquen els ETF. Són un producte que agafen totes les bombolles que es formen".

Segons aquest expert, el risc que les caigudes alimentades pels ETF s'estenguin a Europa és limitat. Puig afirma que "aquí no hi ha empreses com les 'big seven'. Les empreses europees no hi tenen res a veure i alhora tenen valoracions molt més baixes que les nord-americanes. I aquí tampoc hi ha tanta incidència dels ETF".

Edifici de Microsoft a Issy-les-Moulineaux, prop de París
Edifici de Microsoft a Issy-les-Moulineaux, prop de París (Reuters/Gonzalo Fuentes)

Trump i el seu efecte sobre l'economia

Si parlem dels Estats Units, no podem obviar les eleccions presidencials del novembre. Una victòria de Trump podria, diuen els experts, suposar un impacte molt concret en l'economia, com assenyala el director general de GVC Gaesco:

"Es considera que les polítiques de Trump són més inflacionistes perquè aposta pels aranzels. I els aranzels fan apujar els preus. Això faria que la baixada de tipus d'interès als Estats Units baixessin més a poc a poc".

A partir del 5 de novembre, la data de les eleccions, l'escenari començarà a aclarir-se.  

Paquets d'Amazon en un centre tecnològic de l'empresa a Nova Jersey
Paquets d'Amazon en un centre tecnològic de l'empresa a Nova Jersey (Reuters/Lucas Jackson)

 

ARXIVAT A:
TecnologiaBorsa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut