EUA avisa que el Zika potser també es transmet per via sexual

Un possible cas a Dallas ha aixecat l'alerta, mentre les farmacèutiques comencen a buscar vacunes i l'OMS posa en alerta als països europeus

RedaccióActualitzat

El centre de control i prevenció de malalties dels Estats Units, el CDC, estudia el cas d'una persona de Dallas infectada pel virus el Zika i que no ha viatjat a cap país afectat per aquesta malaltia. Se sospita que s'hauria contagiat per transmissió sexual amb la seva parella, que hauria tornat infectada d'un viatge a Veneçuela. Per això les autoritats sanitàries estan començant a recomanar extremar les precaucions. Ho ha explicat Tom Frieden, el director del CDC:

"Hi ha hagut casos aïllats de contagi a través de transfusió de sang i de contacte sexual i no és estrany. El virus és a la sang durant una setmana, ara estem estudiant quan temps està present en el semen. El laboratori del CDC ha confirmat que aquestes dues persones de Dallas han estat infectades amb Zika recentment."

A tot Amèrica, i potser també a Europa

L'OMS preveu que el Zika s'estendrà pràcticament per tot el continent americà. De moment, els països més afectats són el Brasil, Colòmbia, el Salvador, Panamà i Cap Verd. L'organisme internacional assegura que aquest virus s'està difonent de manera exponencial, i aquest dimecres ha alertat que no s'ha de descartar que arribi també a Europa.

En aquest sentit l'OMS demana als països europeus que es preparin per una eventual arribada de l'epidèmia. De moment l'espècie de mosquit que transmet la malaltia, el "Aedes aegypti", no s'ha detectat a Europa, però no es pot descartar que arribi en un futur pròxim, sobretot a la primavera o a l'estiu, quan ja no faci fred. De moment i que se sàpiga, els casos que hi ha hagut arreu d'Europa han estat tots de viatgers que han agafat la malaltia a l'altra banda de l'Atlàntic.

Ja busquen la vacuna

D'altra banda, el gegant farmacèutic francès Sanofi, el laboratori australià Sementis i l'empresa nord-americana NewLink Genetics han anunciat la posada en marxa de projectes per desenvolupar vacunes contra el virus del Zika, que segons l'OMS s'està estenent de manera exponencial pel continent americà.

Sanofi, que va anunciar aquest dimarts la seva intenció, té avantatge per l'experiència prèvia amb virus similars, com els de la febre groga o del dengue. Però segons el director del Departament de Salut Materna, Infantil i Adolescent de l'OMS, Anthony Costello, es pot trigar força a obtenir resultats aplicables:

"Depèn de la biologia del virus i de molts altres factors. Però penso que hem de preveure que la vacuna pot trigar mesos, si no anys, a ser realitat."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut