Els serveis de neteja netegen la platja de la Barceloneta, a Barcelona
Els serveis de neteja han deixat les platges a punt per als banyistes (3Cat)

70.000 persones a les platges de Barcelona per celebrar la revetlla de Sant Joan

Els serveis de neteja recullen 57 tones de residus a les platges, i a tota la ciutat els Bombers han fet 78 actuacions i els serveis d'emergència 30 serveis d'assistència

RedaccióActualitzat

La nit de Sant Joan ha mostrat les dues cares d'una moneda: per una banda, revetlles populars amb sopars de veïns, fogueres i petards i, per l'altra, la intensa feina de la policia per controlar les aglomeracions, mantenir la convivència i evitar els delictes. 

Després de les 70.000 persones que han omplert les platges de Barcelona --una mica menys que l'any passat, que en van ser 80.000--, els equips de neteja han recollit 57 tones de residus per deixar la sorra neta per als primers banyistes.

A tota la capital, els Bombers hi han fet 78 intervencions, la majoria per contenidors cremats, i els serveis d'emergències han fet 30 serveis d'assistència. 

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha detingut 21 persones durant la nit.

Durant la revetlla, 70.000 persones han omplert les platges de Barcelona (ACN/Albert Hernàndez)

Quatre morts durant la nit

Tot i això, la nit deixa successos tràgics. Un home ha mort ofegat a Sitges, al Garraf. Ha estat a la platja de la Ribera, quan dues persones que s'estaven banyant no podien sortir de l'aigua i la víctima, un home de 55 anys, veí de Sitges, ha entrat al mar per socórrer-les. 

Els bombers han rebut l'avís a les 00.55, i han mobilitzat 5 dotacions i un equip subaquàtic del GRAE. Tot i que els equips mèdics han intentat reanimar la víctima a la mateixa platja, ha estat sense èxit. Una altra de les persones rescatades l'han traslladada en estat menys greu a l'Hospital de Sant Camil, a Sant Pere de Ribes.

Un altre home ha mort a Barcelona, en aquest cas assassinat. La víctima és un jove de 26 anys, que ha mort degollat. La Guàrdia Urbana ha detingut poc després el presumpte autor del crim, segons ha informat el tinent d'alcalde de Seguretat de la capital catalana, Albert Batlle. Els fets han passat cap a les 4 de la matinada a la Barceloneta, al passeig de Joan de Borbó, molt concorregut en plena revetla. Els motius de l'agressió s'estan investigant.

Finalment, dues persones més han mort a Girona, al barri de la Font de la Pólvora, Els Mossos d'Esquadra continuen buscant els autors del tiroteig d'aquesta nit durant una baralla, que ha acabat amb dues persones mortes, una per atropellament.
 

Una revetlla amb incidents "mínims"

Malgrat aquests fets, sobretot les tres morts violentes que no es poden relacionar directament amb la festa, Batlle ha subratllat que a Barcelona la celebració de la revetlla els incidents han estat "mínims".

La majoria han estat petits incendis en contenidors i mobiliari urbà, sobretot a Barcelona i l'àrea metropolitana (Bombers de la Generalitat)

Una tònica que també s'ha viscut a la resta de Catalunya. El telèfon 112 ha rebut fins a la mitjanit 7.406 trucades per 4.566 incidències relacionades amb la celebració de la revetlla de Sant Joan, la majoria al Barcelonès, des d'on s'han rebut gairebé 3.000 trucades.  

Els Bombers de la Generalitat, per la seva banda, han atès 833 avisos de les 8 del vespre fins a les 8 d'aquest matí, --un centenar menys que l'any passat--, dels quals més de la meitat s'han rebut a partir de la mitjanit.

La majoria, 505 serveis, s'han concentrat principalment a l'àrea metropolitana, per incendis a contenidors, vehicles o mobiliari urbà, i 187 han estat de vegetació, sense que hi hagi hagut cap incident greu.

Les incidències més destacades han estat un incendi de rostolls a Peralada, a l'Alt Empordà, el foc en una nau industrial abandonada a l'Hospitalet de Llobregat i l'incendi d'un cotxe a Vilamacolum, també a l'Alt Empordà. Després de la mitjanit, els casos més destacats han estat l'incendi en un xalet a Torredembarra, al Tarragonès, i una nau industrial de pintures al polígon del camí dels Frares, a Lleida.

Els Agents Rurals, amb més de 400 efectius, ha fet 808 actuacions arreu del territori: 436 han estat inspeccions de fogueres i 66 controls sobre el llançament de petards i material pirotècnic. A més, 30 d'aquestes actuacions han estat inspeccions per comprovar la correcta ubicació de fogueres per a la prevenció d'incendis forestals, la retirada de les que no estaven ben ubicades o no tenien permisos.

Els Bombers han desplegat dispositius de vigilància, sobretot per al control de fogueres(Bombers)

Atenció mèdica: la majoria cremades 

Els hospitals i Centres d'Urgència d'Atenció Primària (CUAP) a tot Catalunya han atès 486 persones una xifra que es manté estable respecte a l'any passat, només amb un lleuger increment de l'1,9%, segons l'informe d'Interior. La majoria d'aquestes assistències han estat per cremades causades per les fogueres i els petards. En total s'han registrat 164 casos de cremades, de les quals 146 lleus, 18 de greus, 20 ferides però cap amputació, i 92 lesions oculars. En total, 6 persones han hagut de quedar ingressades.

Del total de persones ateses als CUAP i hospitals, 146 han estat menors d'edat i 340 majors d'edat.

El Servei d'Emergències mèdiques, SEM, ha atès 76 persones per patologies relacionades amb la revetlla de Sant Joan, menys de les que van atendre l'any passat. Aquesta revetlla, han atès 37 persones per intoxicacions, 13 per agressions, 26 per accidents de trànsit, 1 per cremades, a més de les dues persones de Sitges.

D'altra banda, el 061 Salut Respon ha rebut 2.981 trucades entre les 8 del vespre i les 7 del matí del 24, causades per 2.334 incidents diferents, dels quals estan relacionats amb la revetlla de Sant Joan.
 

Una nit amb 55 detinguts

Els Mossos d'Esquadra han detingut 55 persones durant la nit de revetlla, 36 menys que l'any passat que van ser 91 en total Entre els detinguts 18 han estat per robatori, 3 per lesions i 11 per violència de gènere.

S'han fet 1340 controls d'alcohol i drogues, entre les quals 79 persones han donat positiu per excés d'alcoholèmia, 11 amb denúncia penal. També 11 persones han donat positiu en drogues, 11 amb denúncia penal i 3 administrativa.

Més de 2.000 agents dels Mossos d'Esquadra i 2.000 més de les 217 policies locals de tot el país han treballat en el dispositiu especial per garantir la seguretat durant la revetlla de Sant Joan. La vigilància s'ha concentrat sobretot a les zones d'oci i llocs on es podia congregar molta gent, com les festes populars o les platges i s'ha fet atenció especial per evitar les agressions sexuals i enfrontaments amb armes blanques.
 

Operació tornada

Des del Servei Català de Trànsit es destaca que durant la nit no hi ha hagut cap víctima mortal a les carreteres. Amb tot i això, hi ha hagut 19 accidents que han causat 10 ferits lleus. 

Durant aquest dilluns, a l'operació tornada del pont de Sant Joan s'espera que es desplacin uns 280.000 vehicles cap a la zona d'influència de la capital catalana.

El dispositiu especial de trànsit es mantindrà fins aquesta mitjanit, i des del matí hi ha dos carrils addicionals a l'AP-7 i un a la C-32 en direcció a Barcelona. A més a més, entre les 10 del matí i les 10 del vespre hi haurà restriccions als vehicles pesants a tota l'AP-7.

Trànsit recomana avançar la tornada per evitar les hores de més circulació. 

Rull demana no ser "indiferents" als atacs a la llengua

La Flama de la Llengua Catalana va arribar des del Canigó al Parlament de Catalunya la vigília de Sant Joan al migdia. El president del Parlament, Josep Rull, la va rebre acompanyat de la vicepresidenta primera de la cambra, Raquel Sans, i la consellera de Territori en funcions, Ester Capella.

Rull va afirmar que no es pot "romandre indiferents" davant dels "atacs insòlits" a la llengua catalana "des de les institucions públiques del País Valencià, les illes Balears i l'Aragó, i els tribunals".

Al mateix acte, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, va fer una crida a "organitzar-se a cada comarca i cada racó del país per fer front a totes les cares de l'extrema dreta".

Rull, davant del Parlament, en l'encesa de la flama del Canigó
Rull, davant del Parlament, a l'encesa de la Flama del Canigó (EFE/Toni Albir)
ARXIVAT A:
Sant Joan
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut