Un infant mira el telèfon mòbil (iStock/Orbon Alija)
El govern espanyol farà obligatori que els mòbils i altres dispositius electrònics incorporin un control parental gratuït (iStock/Orbon Alija)

Control parental gratuït a mòbils i tauletes: el govern espanyol vol que ho portin de sèrie

L'avantprojecte de llei que aprovarà el Consell de Ministres aquest dimarts també preveu un pla d'alfabetització digital que donarà eines per combatre les notícies falses

RedaccióActualitzat

El govern espanyol vol obligar els fabricants de telèfons mòbils, tauletes, ordinadors i televisors a incloure, de sèrie, la funció de control digital parental per tal de protegir els menors en els entorns digitals. 

Aquesta és una de les mesures incloses en l'avantprojecte de llei per a la protecció integral dels menors a internet que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres i que el govern espanyol va anunciar al gener

A l'espera que es concreti com s'implementarà, fonts del govern espanyol expliquen que la voluntat és que el pin parental sigui gratuït i pugui activar-se de manera clara --similar a la selecció de l'idioma-- per part dels pares, mares o tutors, i que aquests decideixin quines aplicacions, serveis i continguts limiten als menors.

La llei anirà acompanyada d'una estratègia nacional per a la protecció de la infància i la joventut en els entorns digitals, i el govern vol aprovar-la a la tardor, després que el comitè d'experts que va crear sobre la matèria lliuri el seu informe el 20 de juny.
 

Més educació sobre els entorns digitals

D'altra banda, el govern espanyol contempla un pla d'alfabetització digital perquè s'imparteixin coneixements per a l'autonomia dels menors en l'àmbit digital i eines per combatre les notícies falses, per exemple. 

La voluntat és que aquest pla s'imparteixi de manera transversal, mitjançant diverses assignatures, com la d'educació afectiva i sexual, des de les etapes de primària i secundària. 

Una altra de les mesures previstes en la nova llei és la regulació de l'etiquetatge i dels avisos de tots els productes digitals sobre els continguts aptes o no per a menors de les aplicacions, amb un llenguatge comprensible i accessibles també per a persones amb discapacitat, com ara nens amb autisme. 

L'avantprojecte de llei incorpora una part del diagnòstic i de les recomanacions debatudes pel mig centenar d'experts que conformen el comitè, tot i que les aportacions d'aquest òrgan aniran més enllà de la regulació dels entorns digitals. 

El primer mòbil, als 11 anys

L'avantprojecte s'acompanya d'un diagnòstic sobre l'impacte dels entorns digitals en menors d'edat que ha fet el Ministeri de Joventut i Infància amb les primeres aportacions dels experts i que situa als 11 anys l'edat mitjana d'accés al primer mòbil, tal com recollia un informe elaborat el 2021 per Unicef

Aquest estudi indicava aleshores que gairebé el 95% dels adolescents té un mòbil amb internet i més del 90% s'hi connecten cada dia o gairebé cada dia. També apuntava que el 31,5% fan servir internet més de cinc hores al dia i que, en cap de setmana, el percentatge creix fins al 50%.

 

ARXIVAT A:
MenorsTecnologia
Anar al contingut