El polític carrega contra Metsola per deixar el seu escó buit a l'Eurocambra (ACN/Albert Cadanet)

Comín no podrà assistir finalment al ple de constitució del Parlament Europeu

L'eurodiputat de Junts no ha rebut a temps la resposta del TJUE a les cautelaríssimes del seu escó i espera que es pronunciï després del ple inaugural de l'Eurocambra

Toni Comín no podrà ocupar l'escó d'eurodiputat en el ple de constitució de l'Eurocambra a Estrasburg d'aquest dimarts. No ha rebut a temps la resposta del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la necessitat, o no, de jurar la Constitució a Madrid per obtenir l'escó.

L'eurodiputat de Junts havia demanat al TJUE que aixequés la suspensió cautelarment i sol·licitava que es pronunciés abans de la sessió inaugural, però el tribunal no té cap límit de temps estipulat per respondre.

De fet, la resolució de la petició podria trigar encara unes setmanes, fins a finals de mes. A més, l'Eurocambra s'esperarà que el tribunal dicti sentència definitiva el 26 de setembre sobre si cal o no acatar la Constitució espanyola per tenir la credencial d'eurodiputat. 

Tot i això, Comín dona per fet que el TJUE resoldrà les cautelaríssimes del seu escó després del ple, que se celebra entre el 16 i 19 de juliol.

"Demà tornarem a Brussel·les per continuar treballant i fer el que em correspon, que és fer política. No té sentit quedar-se a Estrasburg sense poder participar en el ple".

Ho ha expressat aquest dilluns en una roda de premsa des de la ciutat francesa, encara com a eurodiputat de la legislatura que conclou aquest dilluns i just el dia abans que es constitueixi el nou hemicicle.

Comín, aquest dilluns en roda de premsa des d'Estrasburg (EFE/Laura P. Gutiérrez)

Comín qüestiona la legitimitat de Metsola

Un Comín que també ha qüestionat la legitimitat de la candidata a presidir el Parlament Europeu, Roberta Metsola, per liderar la institució després que l'Eurocambra hagi deixat el seu escó vacant.

"Amb quina legitimitat demana la senyora Metsola la confiança de la cambra? L'última decisió políticament rellevant que haurà pres abans de sotmetre la seva candidatura a votació serà una decisió que perjudica de manera directa i clara i oberta la democràcia europea. És exactament el contrari del que hauria de fer."

El polític ha criticat que Metsola farà que "el mandat comenci amb un "escó buit" i sense representació de més de 430.000 ciutadans.

A més, ha denunciat que Metsola vol esmenar la plana a la decisió del TJUE de fa 5 anys, que els va donar la raó. "No reconeixent el meu escó està insinuant que la decisió de [l'expresident del Parlament Europeu, David] Sassoli no s'ajustava al dret, i això seria molt greu", ha dit Comín.

D'aquesta manera, ha fet referència al reconeixement del seu escó i el de Carles Puigdemont la legislatura passada després de la sentència europea sobre el cas d'Oriol Junqueras.

Roberta Metsola, aquest dilluns a Estrasburg en una cerimònia abans de la primera sessió del Parlament Europeu (EFE)

El precedent d'Oriol Junqueras

Precisament, en la seva petició de cautelaríssimes al TJUE, Comín va apel·lar al precedent del cas d'Oriol Junqueras, a qui el tribunal va donar la raó en la seva sentència del 19 de desembre del 2019.

La resolució judicial deia aleshores que el líder d'ERC era eurodiputat de ple dret des de la proclamació dels resultats de les eleccions europees del 26 de maig d'aquell any.

Si s'apliqués el mateix criteri, no caldria que Comín hagués de jurar la Constitució espanyola per poder accedir a l'escó, un tràmit que el Tribunal General de la Unió Europea ja va dir que no era necessari. 


Sense escó per no jurar la Constitució espanyola

Tot plegat, després que el Parlament Europeu no hagi assignat l'escó al cap de cartell de Junts el 9J, esgrimint que la Junta Electoral Central (JEC) espanyola no l'ha inclòs a la llista dels candidats electes perquè Comín no ha anat a Madrid a jurar la Constitució.

Fonts del Parlament Europeu han explicat que la institució comunitària està vinculada per les comunicacions que rebi de les autoritats de cada estat membre, en aquest cas la Junta Electoral Central espanyola, que va enviar els noms dels eurodiputats.

L'Eurocambra entén que Comín té immunitat des de la proclamació dels resultats electorals i que, per tant, s'hauria pogut desplaçar a l'Estat per fer el tràmit.

El dirigent de Junts, però, rebutja arriscar-se perquè encara té activa una ordre de detenció.

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuToni Comín
Anar al contingut