Damasc

Calma fràgil en el primer dia d'alto el foc a Síria proposat per Rússia i els Estats Units

Malgrat que en general es respecta la treva, hi ha hagut un atemptat amb cotxe bomba que ha deixat almenys dos morts a la provincia de Hama

RedaccióActualitzat

Començar l'alto el foc a Síria, proposat per Rússia i els Estats Units, el primer en 5 anys de conflicte. L'han impulsat els Estats Units i Rússia i s'han compromès a respectar-lo, tant el règim de Bashar al-Assad com la major part de faccions de l'oposició. En queden al marge els jihadistes d'Estat Islàmic i Al-Nusra.

La treva, que també ha de servir per distribuir ajuda humanitària a les zones assetjades, podria ser el primer pas abans d'una solució política que posi fi al conflicte.

Sobre el terreny, una fràgil calma es manté a Síria en les primeres hores d'entrada en vigor de l'alto el foc. Malgrat que en general es respecta la treva, aquest dissabte al matí hi ha hagut un atemptat amb cotxe bomba que ha deixat almenys dos morts a la provincia de Hama. Aquest atemptat sembla obra de grups jihadistes, com l'Estat Islàmic o el Front Al Nusra, que ja van advertir que no respectarien la treva.

En canvi, els rebels opositors i l'exèrcit d'Al Assad sembla que han aturat les armes a les zones que tenen sota el seu control.

El Front al-Nosra ha rebutjat l'alto el foc i ha fet una crida a combatre més. Els termes exactes del cessament d'hostilitats s'han concretat aquest vespre en una reunió del Grup de Suport Internacional per a Síria a Ginebra. S'espera que l'enviat especial de l'ONU per a Síria anunciï una data per a la represa de les converses de pau.

Abans de l'alto el foc

Rússia ha intensificat els bombardejos poques hores abans que comencés l'inici de la treva. Avions de combat russos han atacat zones de la perifèria de Damasc i de les províncies d'Homs, Idleb i Alep, entre altres.

El director de l'Observatori Sirià de Drets Humans, Rami Abdul-Rahman, ha explicar que la seva organització ha constatat aquest divendres un augment dels bombardejos russos respecte als últims dies, però ha destacat que no s'ha arribat als nivells d'altres setmanes en els quals hi ha hagut 200 atacs aeris diaris.

Acord de treva

Fa quatre dies, Rússia i els EUA van acordar un cessament de les hostilitats a Síria, que ha estat acceptat tant pel Govern de Damasc com per la Comissió Suprema per a les Negociacions, la principal coalició opositora.

Les diferents organitzacions armades tenien fins al migdia d'aquest divendres per transmetre a Washington i Moscou la seva aprovació. En un comunicat, la CSN ha confirmat aquest mateix divendres que "els grups de l'oposició moderada armada" es comprometen a respectar la treva, que durarà dues setmanes.

La nota detalla que aquesta decisió es produeix després que un total de 97 faccions demanessin a la CSN que adoptés una resolució respecte a l'alto el foc.

En el text, l'agrupació opositora no esmenta quins grups han acceptat la treva i es limita a parlar d'organitzacions "moderades".

Dins del CSN, es troben algunes de les faccions armades més importants de Síria, com l'Exèrcit de l'Islam i el Moviment Islàmic dels Lliures de Sham, de tendència islàmica, que no s'han pronunciat públicament sobre l'alto el foc.

D'altra banda, l'aliança exigeix que s'estableixi un mecanisme internacional que fixi un calendari per al començament i el final del cessament de les hostilitats i procediments per garantir que no hi haurà violacions.

A més, ha demanat que "una part neutral es responsabilitzi de supervisar l'aplicació de la treva" i informe de possibles infraccions.

Des de Moscou, el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, ha revelat en una roda de premsa que les milícies kurdosirianes i nombrosos grups sunnites contraris al règim de Bashar al-Assad s'havien sumat a l'alto el foc.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut