Barcelona

Comença el judici contra un subinspector i un escopeter dels Mossos per ferir Ester Quintana

La Generalitat admet que li van causar la pèrdua d'un ull, però nega que fos amb una bala de goma

RedaccióActualitzat

El "cas Quintana" arriba a judici. Un subinspector i un escopeter dels Mossos d'Esquadra s'asseuen al banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona. Se'ls jutja per la pèrdua de l'ull d'Ester Quintana durant la manifestació per la vaga general del 14 de novembre del 2012. La sessió ha començat amb el visionat de les imatges d'aquesta jornada de protesta. 

Ester Quintana ha arribat a l'Audiència cap a les deu del matí acompanyada de la seva advocada i ha assegurat als periodistes que el que n'espera, d'aquest judici, és "que es faci justícia". "No tinc gaire més expectativa", ha afegit

La vista, que està previst que s'allargui fins a finals d'abril, comença amb la resolució de qüestions prèvies. El jutge ha decidit que Quintana no pugui entrar a la sala perquè és un testimoni i ho farà aquest dimarts quan està previst que declari juntament amb 8 testimonis més. Els dos agents encausats seran interrogats previsiblement el dimecres 27 d'abril, al final del judici.

La Fiscalia demana per a ells dos anys de presó i quatre d'inhabilitació per disparar la pilota de goma que va segar un nervi òptic a Quintana. Per la seva banda, l'acusació particular que exerceix Ester Quintana reclama nou anys de presó i d'inhabilitació per a cada un dels dos agents, els quals acusa d'un delicte de lesions -no imprudents-, perquè entén que, si bé no buscaven directament ferir la manifestant, "van assumir plenament el risc" de fer-ho.

El "cas Quintana"

Aquest és un cas que ha posat en evidència el Departament d'Interior. Més de tres anys després, la Generalitat ja ha indemnitzat Quintana amb 261.000 euros i, des del 2014, el Parlament ha prohibit l'ús de les pilotes de goma .

Del judici s'espera també que aclareixi si l'impacte que va deixar Quintana cega d'un ull va ser causat per una pilota de goma, un fet que el Departament d'Interior no ha admès mai.

Malgrat que el jutge que va investigar el cas va concloure que Quintana va resultar ferida per una bala de goma, cap dels tres consellers d'Interior dels últims quatre anys -Felip Puig, Ramon Espadaler i Jordi Jané- ha admès que el 14 de desembre els Mossos fessin servir bales de goma. Només han admès que va quedar ferida en una "actuació policial".

Amb la causa a punt d'arribar a judici, la defensa dels agents encausats va proposar una bateria de noves proves que apuntaven que la manifestant va poder perdre l'ull per un projectil de precisió -que Interior sí que va admetre haver fet servir-, però l'Audiència va concloure que els indicis que els danys els va causar una pilota de goma són "clars".

De fet, és aquesta obstinació de la Generalitat a negar l'ús de les pilotes de goma el que ha acabat convertint Ester Quintana en un símbol. De la mà de l'associació Stop Bales de Goma i Ull amb el teu Ull, va portar el debat al Parlament, que va acabar prohibint l'ús de pilotes de goma al maig del 2014, amb l'única oposició del PP.

La gestió del cas va obrir diferents crisis al Departament d'Interior, que en aquest temps ha donat múltiples versions sobre els fets. Per exemple, Felip Puig va arribar a suggerir que el que havia ferit Quintana podia ser un artefacte llançat pels mateixos manifestants. La mala gestió del cas també va ser un dels desencadenants de la dimissió de Manel Prat com a director dels Mossos d'Esquadra, el maig del 2014, quan Ramon Espadaler era conseller d'Interior.

Al setembre de l'any passat, amb el cas a punt d'anar a judici, la Generalitat va indemnitzar amb 260.931 euros Quintana. En l'acord, extrajudicial, Interior reconeixia que Quintana havia resultat ferida a causa d'una actuació de la policia. Aquest acord, pel qual Quintana renuncia a les accions civils en el judici, deixa les mans lliures a la seva advocada, Laia Serra, per reclamar màxima contundència penal contra els antiavalots acusats de rebentar-li un ull, sense risc que una eventual absolució dels agents li impedeixi ser indemnitzada.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut