La icona de WhatsApp
Aquest any, la còpia de seguretat de WhatsApp comença a ocupar espai al teu compte de Google Drive (iStock)

Com evitar que la còpia de seguretat del WhatsApp et deixi sense espai al núvol

Les còpies de seguretat de WhatsApp ens permeten recuperar les nostres converses quan canviem de telèfon o eliminem l'aplicació, però també ocupen (molt) espai al nostre núvol

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

El nostre núvol s'està quedant sense espai. Sigui l'iCloud d'Apple o el de Google Drive, tard o d'hora tots els serveis ens adverteixen: l'espai d'emmagatzematge està al límit. Els culpables? Vídeos, fotos... i la còpia de seguretat de WhatsApp. 

Aquest any, la còpia de seguretat de WhatsApp comença a ocupar espai al teu compte de Google Drive, tal com ja feia a l'iCloud dels usuaris d'iPhone, i molts ho han començat a notar.

Els xats de WhatsApp pesen molt, sobretot, per culpa de les imatges, GIFs, vídeos i notes de veu que s'hi comparteixen. Una còpia de seguretat dels xats de WhatsApp arrossega tots aquests elements per defecte i el resultat és que acaba acumulant més GB dels que tenim contractats al núvol.

Com que iCloud només ofereix 5 GB d'espai al núvol de forma gratuïta i Google tan sols arriba als 15 GB, i tenint en compte que aquests GB també s'han de compartir amb serveis com la còpia de fotos i vídeos o l'espai que ocupen els correus electrònics de Gmail, activant la còpia de seguretat de WhatsApp aviat ens quedem sense espai al núvol.

WhatsApp no ofereix alternatives per fer la còpia de seguretat i, a part del que pesin tots els xats, requereix un 30% més d'espai lliure només per a poder realitzar la còpia. 

Hi ha maneres de reduir notablement el pes de les còpies de seguretat de WhatsApp per evitar que ens restin massa espai i estalviar-nos haver de pagar una subscripció per ampliar l'espai que tenim al núvol.  

Com reduir la còpia de seguretat de WhatsApp

Per fer i configurar una còpia de seguretat a WhatsApp, hem d'obrir l'aplicació de missatgeria i anar a "Configuració". Des d'allà, hem de buscar i prémer el menú "Xats", on trobarem l'opció "Còpia de seguretat del xat".

També tenim l'opció "Exporta el xat" que ens permetria exportar de forma manual i local, xat a xat, qualsevol conversa que tinguem a l'app. Aquesta alternativa ens evita dependre de cap núvol d'una empresa de tercers, ni Google Drive ni iCloud.

Però, si volem fer més petita la nostra còpia de seguretat, hem d'anar a un espai clau del menú de Configuració de WhatsApp: "Emmagatzematge i dades".

  1. El primer pas és netejar WhatsApp dels arxius que no necessitem. Per fer-ho, anem dins de "Gestionar l'emmagatzematge". Aquí, a l'apartat "Revisar i suprimir ítems", podrem comprovar quins arxius que tenim a WhatsApp ocupen més de 5 MB i començar a esborrar els més pesants, o tots alhora.
    També hi podem veure aquells arxius pesants que han estat "reenviats moltes vegades" i que, molt probablement, no són vídeos personals o records familiars. Tenen molts números de ser mems o vídeos virals que no necessitem incloure en la còpia de seguretat dels nostres xats de WhatsApp i ens estalviaran molts GB.

  2. Si tenim xats de grup i converses que no ens importa perdre, però ocupen espai perquè acostumen a enviar molts vídeos i imatges, podem sortir del grup i eliminar-ne tot el contingut.
    També podem fer-ho sense haver d'abandonar el xat de grup, però aprimant-lo considerablement. Anant a "Detalls de l'emmagatzematge", podem seleccionar un xat i triar els arxius multimèdia que volem eliminar, o esborrar-los tots de cop.
  3. Una opció molt eficaç és la de configurar les còpies de seguretat automàtica (de forma diària, setmanal o mensual) perquè no incloguin vídeos.
    D'aquesta manera, els vídeos que rebem per WhatsApp, habitualment els arxius més pesants, no quedaran guardats en el nostre núvol dins de la còpia de seguretat. Ens estalviaran molts GB, però, si els volem recuperar algun dia, haurem de demanar que ens els tornin a enviar, llevat que ja els hàgim descarregat de forma local al telèfon. 
     
  4. Per altra banda, cal impedir que WhatsApp descarregui automàticament tots els continguts multimèdia que rebem. Això ens estalviarà molt espai al mòbil i, a més, ens permetrà tenir còpies de seguretat molt més lleugeres. Per impedir la descàrrega automàtica, cal anar, de nou, a "Emmagatzematge i dades" i buscar l'apartat "Baixada automàtica de contingut multimèdia", on podem triar que fotos, àudio, vídeo o documents es descarreguin automàticament només quan estem connectats a wifi, amb wifi i dades o mai. Aquesta última opció és la més adequada per estalviar-nos GB en la nostra còpia de seguretat. 
     
  5. Rebaixar la qualitat dels continguts multimèdia que enviem. Dins de "Qualitat de la pujada de contingut multimèdia" podem escollir entre "Qualitat estàndard" o "Qualitat HD". La segona opció triga més a enviar-se i acaba fent-nos emmagatzemar imatges i vídeos que poden arribar a pesar 6 vegades més que els arxius en "Qualitat estàndard", l'opció adient. Cada cop que enviïs un arxiu multimèdia, pots optar per fer-ho en "Qualitat HD" de forma individual. 

 


Un negoci perfecte

El 2019, Apple va guanyar 4.500 milions de dòlars només amb el seu servei d'emmagatzematge al núvol, iCloud.

Google, per la seva banda, té 100 milions de subscriptors a Google One, el servei de subscripció d'espai al núvol per a usuaris. Aquesta branca de negoci els aporta uns 15.000 milions de dòlars anuals.

És inevitable: els usuaris omplen el seu espai al núvol i es veuen obligats a pagar una subscripció per ampliar els GB disponibles. 

Interfície de Google Drive, amb més de 4GB ocupats dels 15 GB que ofereix gratuïtament
Interfície de Google Drive, amb més de 4 GB ocupats dels 15 GB que ofereix gratuïtament (Google)


Els serveis de subscripció són fonts d'ingressos cada vegada més importants per a les grans empreses tecnològiques i l'espai d'emmagatzematge al núvol, una part important de les subscripcions, no para de créixer com a negoci: cada cop hi acumulem més dades

L'estratègia l'hem vist repetida en moltes ocasions: els ofereixen com a serveis gratuïts, sense límits, per pujar els nostres arxius de forma còmoda i despreocupada al núvol.

Quan els usuaris se'n fan dependents, perquè cap empresa té la profunditat de butxaques necessària per competir-hi o perquè es fa difícil canviar-se a una alternativa, el servei passa a ser de pagament.

Va passar amb Google Fotos quan va deixar de ser gratuït i il·limitat i ara la notícia s'ha repetit amb les còpies de seguretat de WhatsApp.

Google ja va anunciar el novembre que enguany l'espai que ocupa la còpia de seguretat de WhatsApp començaria a restar-se dels GB disponibles en el núvol de cada usuari:

"Les còpies de seguretat de WhatsApp a Android continuaran funcionant, sempre que tingueu espai disponible al vostre compte de Google. Si arribeu al vostre límit d'emmagatzematge, haureu d'alliberar espai per reprendre les còpies de seguretat eliminant els elements que no necessiteu."

Amb còpies de seguretat de seguretat dels xats que superen fàcilment els 5 GB, la conclusió és evident: gràcies a WhatsApp, Google One i iCloud seguiran sumant nous clients als seus serveis d'emmagatzematge al núvol. 
 

 

ARXIVAT A:
AppleGoogleTecnologia
Anar al contingut