CEO: l'independentisme podria ampliar la majoria absoluta i obtenir entre 76 i 80 escons

El no a la independència se situa en el 47,9% i el sí en el 43,7%. Oriol Junqueras és el líder polític més ben valorat i l'únic que aprova juntament amb Jaume Asens, dels comuns

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana de Catalunya guanyaria les eleccions al Parlament si es fessin ara i s'enfilaria fins als 38-39 escons (ara en té 32), segons el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Aquest és el primer baròmetre del CEO que es publica després de la sentència del procés.

Junts per Catalunya baixaria fins als 29-31 escons (ara en té 34) i es mantindria com a segona força de la cambra legislativa catalana (ara ja ho és, al darrere de Ciutadans). La CUP doblaria la presència actual i passaria a tenir 9 o 10 escons, com a l'anterior legislatura.

 

 

Els grups independentistes, doncs, ampliarien la majoria actual al Parlament (de 70 escons), amb una forquilla d'entre 76 i 80 escons.

Una altra suma de grups parlamentaris que també tindria majoria és la de les forces que entre 2003 i 2010 van integrar dos governs tripartits: ERC, el PSC i CeCP apleguen entre 73 i 77 escons.

 

 

Ciutadans, que actualment és la primera força del Parlament, perdria més de la meitat dels diputats (ara en té 36) i en tindria entre 14 i 16.

El beneficiat d'aquesta davallada seria el PSC, que guanyaria 6 o 7 escons i es convertiria en tercera força, amb 24 o 25 diputats (ara, amb 17, és la quarta).

Els comuns també augmentarien la seva representació. Catalunya en Comú-Podem guanyaria entre 3 i 5 escons, fins als 11 o 13 diputats (ara en té 8). Seguiria sent la cinquena força de la cambra catalana.

El PP repetiria resultats i mantindria els 4 diputats actuals o en guanyaria un.

 

 

Els populars continuarien sent la setena força del Parlament, que podria tenir-ne vuit si Vox obtingués representació parlamentària. L'extrema dreta podria entrar amb fins 1 o 2 escons.

El no a la independència es manté en el 47,9 per cent, i el en el 43,7 per cent.

Un 6,5 per cent no sap què votaria, i un 1,9 per cent no ha contestat l'enquesta.

 

 

Aquestes xifres mantenen la tendència de les últimes enquestes del CEO, que mostren que el no a la independència supera el sí, encara que el suport al fet que Catalunya sigui un estat independent ha reduït lleugerament distàncies respecte a l'últim baròmetre del mes de juliol, en el qual el rebuig a la independència obtenia un 48,3 per cent i el suport, un 44 per cent.


Junqueras i Asens, els únics que aproven

Amb un 6,3, Oriol Junqueras és el líder polític més ben valorat pels ciutadans, i un dels dos únics que aproven.

L'altre és Jaume Asens, dels comuns, diputat al Congrés, que obté un 5,10.

La tercera de la llista -i la dona més ben valorada- és Marta Rovira. La secretària general d'ERC, actualment a l'exili, queda a dues dècimes de l'aprovat. Obté un 4,98.

El quart és Carles Riera, diputat de la CUP al Parlament, que obté un 4,73.

Jéssica Albiach, líder dels comuns al Parlament, ocupa la cinquena posició en el rànquing de valoració de polítics. Obté un 4,56.

 

Oriol Junqueras, el líder polític més ben valorat

 

La segueix una altra dona, Meritxell Batet, presidenta del Congrés, amb un 4,44.

El setè de la llista és Carles Puigdemont, que té un 4,26.

El president de la Generalitat, Quim Torra, és la vuitena personalitat política més ben valorada, amb un 3,95.

 

Jaume Asens, diputat dels comuns, és el segon líder polític més ben valorat i un dels dos únics que aprova, juntament amb Junqueras (ACN)

 

El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, queda unes dècimes per sota de Torra: obté un 3,77.

Alejandro Fernández, líder del PP a Catalunya, ocupa la desena posició. Obté un 2,19.

Tanquen la llista dues líders de Cs, Inés Arrimadas i Lorena Roldán. L'exdiputada del Parlament i diputada al Congrés és valorada pels ciutadans amb un 2,12, mentre que la seva successora a Catalunya obté un 2,01.

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut