
La CE passa de considerar la qüestió catalana un afer intern a un afer judicial
Les respostes als periodistes del portaveu de la CE, Margaritis Schinas, reiteren el silenci i varien la raó per la qual la Comissió Europea no s'involucra
Fins a set preguntes ha hagut de respondre el portaveu Margaritis Schinas sobre la demanda d'extradició de Carles Puigdemont i els quatre consellers que són a Bèlgica, durant la roda de premsa de la Comissió Europea.
Les respostes han estat similars. Malgrat la insistència dels periodistes, les reaccions han estat "no comentaré", "no valoraré", "no són qüestions pertinents a la Comissió Europea".
De fet, ha estat gairebé l'únic tema sobre el qual ha estat preguntat, excepte una sola qüestió sobre la visita del president Jean-Claude Juncker a Salamanca.

La primera pregunta ha estat sobre els comentaris del primer ministre belga, Jan Jambon, quan es referia al silenci que la UE manté sobre Catalunya. Margaritis Schinas ha dit: "No hem fet comentaris dels comentaris, no ho hem fet en el passat i no ho farem avui".
Un altre periodista ha remarcat que "el problema de Catalunya ha deixat de ser un problema domèstic" i ha suggerit que potser caldria que la CE analitzés el que ha esdevingut "una qüestió de drets, llibertats i independència dels jutges espanyols". El periodista ha interpel·lat Schinas: "No han de dir res de tot això, em sembla increïble". Schinas ha introduït la nova posició que justifica la no-intervenció de l'autoritat europea en l'afer català:
"La Comissió no té cap paper en l'ordre de detenció europea. És una qüestió de separació de poders, un procediment judicial amb un jutge aquí i un altre allà."
Més molest, Schinas ha afegit davant la insistència d'un altre periodista que "aquesta qüestió ja la va exposar fa segles un personatge anomenat Montesquieu, ja fa temps".

Sobre si la CE està satisfeta amb el diàleg que les institucions europees demanaven a Espanya i Catalunya, no ha volgut fer comentaris més enllà dels que ja ha fet el president Juncker, i que "ja hem discutit moltes vegades".
Preguntat també sobre els comentaris d'organitzacions internacionals europees sobre les diferències entre les decisions jurídiques a Espanya i Bèlgica, Schinas ha dit que "l'última vegada que ho vam mirar Espanya i Bèlgica eren dues democràcies", i repreguntat sobre el mateix tema ha contestat que "els jutges estan sumits en el context jurídic constitucional, regit per la Constitució dintre de l'ordre jurídic dels estats membres".

- ARXIVAT A:
- Procés catalàArticle 155