Un homenatge a Guillem Agulló, en el 25è aniversari del seu assassinat (Wikimedia Commons)
Catalunya migdia

Catalunya rescata el Premi Guillem Agulló, eliminat per PP i Vox al País Valencià

La Generalitat assegura que mantindrà la concessió d'aquest guardó mentre estigui "vetat" per les institucions valencianes

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Adrià Attardi Villar

Periodista dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio

@adria_attardi
Actualitzat

El govern català ha decidit fer-se càrrec del Premi Guillem Agulló, el guardó que, des de l'any 2016, atorgaven les Corts Valencianes en homenatge al jove assassinat per un grup neonazi el 1993 i que la setmana passada la cambra va decidir eliminar. Un guardó que reconeix la tasca de persones i entitats que lluiten contra els delictes d'odi.

La portaveu, Patrícia Plaja, ha assegurat a la roda de premsa del govern d'aquest dimarts que la Generalitat de Catalunya assumeix l'organització d'aquest premi "mentre estigui vetat" per les institucions del País Valencià i que, en cas que en un futur vulguin recuperar-lo, el cediran, sempre d'acord amb la família i amb els impulsors del premi.

Plaja ha defensat la decisió subratllant que cal mantenir el que simbolitza aquest premi.

"Sembla que a la nova majoria de PP i Vox els molesten les reivindicacions antifeixistes. És molt més que un guardó. És un símbol contra el racisme, la xenofòbia i els delictes d'odi. També pel nom que porta i pel que representa la seva figura."

L'executiu de Pere Aragonès subratlla que la lluita d'Agulló ha perdurat a través de la seva família, que també hi estarà representada: els pares del jove formaran part del jurat, juntament amb l'expresident de les Corts Valencianes Enric Morera i el periodista David Fernàndez.
 

Un gir a iniciativa de Vox 

El Parlament valencià va acordar per unanimitat crear aquest premi fa 8 anys, però el canvi de govern a la institució valenciana, ara liderada per la dreta i l'extrema dreta, ha acabat sentenciant-lo.

Fa una setmana, les Corts acordaven eliminar el guardó gràcies a la majoria de PP i Vox i a proposta d'aquest últim grup.

Una pintada reivindicant Guillem Agulló
Una pintada reivindicant Guillem Agulló (ACN /José Soler)

El partit d'ultradreta havia presentat un escrit a la mesa de la cambra perquè el premi no estigui "condicionat" al nom de Guillem Agulló. Un argument que va comptar amb el suport del PP, que assegura que la declaració institucional que va donar peu a aquesta iniciativa "ha perdut vigència" i que tornaria a donar suport a un pronunciament similar si fos en memòria de totes les víctimes dels delictes d'odi.

Des de l'oposició, tant el PSPV com Compromís es van mostrar "indignats" per aquesta decisió.
 

Agulló, en el punt de mira

La retirada d'aquests premis no és l'única mesura de la dreta valenciana que, en els últims dies, ha afectat la figura de Guillem Agulló.

Inauguració de la placa del Passeig Guillem Agulló, als Jardins dels Vivers de València
Inauguració de la placa del passeig Guillem Agulló, als Jardins dels Vivers de València (Europa Press)

També la setmana passada, el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de València i regidor de Parcs i Jardins, Juan Manuel Badenas, de Vox, va anunciar que vol retirar el nom del jove antifeixista d'un passeig dels Jardins de Viver perquè considera que és "una imposició" d'una part dels valencians que "ja no és majoritària".

ARXIVAT A:
Guillem Agulló
Anar al contingut