Cada cop menys ingressats per covid a Catalunya
Catalunya migdia

Catalunya registra la xifra més baixa d'ingressos per covid des de l'inici de la pandèmia

Els experts atribueixen aquesta reducció a l'efecte de les vacunacions massives i a la presència d'altres virus respiratoris

Enllaç a altres textos de l'autor

Mònica Mas

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

La covid toca fons a Catalunya. L'última setmana, als hospitals catalans hi ha hagut 177 persones ingressades a planta per aquest virus, la dada més baixa d'hospitalitzacions a casa nostra des que va començar la pandèmia.

Cal tenir en compte que, en alguns casos, no hi ha dades disponibles de l'any 2020 —quan el virus es va començar a expandir per tot el món—, però les xifres comparables són igualment molt significatives.


Lluny dels rècords

Pel que fa als ingressos, la pitjor setmana registrada va ser la del 24 al 30 de gener de l'any 2022, quan hi havia 3.062 persones hospitalitzades a Catalunya. Molt per sobre dels 177 casos d'aquests últims dies, que representen un 94% menys d'ingressos.

D'aquestes 177, cinc han estat ingressades a les unitats de cures intensives. També és la xifra més baixa dels últims anys, tot i que s'ha repetit altres vegades. El màxim va ser el 6 d'abril del 2020, amb 1.528 persones ingressades. És una reducció pràcticament total a les UCI, del 99,7%.

La presència d'ingressats per covid a les UCI gairebé ha desaparegut (ACN/Blanca Blay)

Des de l'Hospital del Mar, el cap de malalties infeccioses, el doctor Juan Pablo Horcajada, explica a Catalunya Ràdio que fa setmanes que no tenen cap ingrés per coronavirus, una situació insòlita els últims anys.

"És una sensació nova, això d'estar atenent pacients amb malalties infeccioses que no siguin covid."


També hi ha molta diferència pel que fa a la xifra global de contagis: si la setmana del 17 al 23 de gener del 2022 van arribar al rècord, amb 214.259, aquesta última s'han quedat en 1.363. Una caiguda del 99,4% d'infeccions.
 

Vacunació i competència

El doctor Horcajada apunta que, gràcies a la vacunació, la població està més immunitzada i el virus de la covid ha de competir amb altres virus respiratoris, com el rinovirus del refredat comú o el de la grip.

"La covid s'ha integrat i s'hauria de comportar com els altres virus respiratoris. Una convivència en què es van fent competència en funció del clima, la humitat, les aglomeracions o la capacitat de transmetre's."

El virus de la covid continua evolucionant en noves variants més contagioses
La protecció de les vacunes ha evitat molts casos greus de covid (Unsplash/Mufid Majnun)

La subvariant d'òmicron que domina ara mateix és la JN.1, present en tots els casos en què s'ha seqüenciat el virus del SARS-CoV-2. Pel que fa a la grip, la incidència del virus també va baixant i, per tant, per ara no es constata cap repunt, com sí que va passar ara fa un any.

ARXIVAT A:
SalutCovid-19
Anar al contingut