L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont (EFE David Borrat)

Cas Tsunami: Puigdemont i Wagensberg, citats com a investigats per terrorisme després del 12M

La declaració, voluntària i per videoconferència, es faria després de les eleccions catalanes i europees i amb la llei d'amnistia ja aprovada

RedaccióActualitzat

Moviment del Suprem per citar Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg com a investigats per terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic.

Ho fa just el dia que el Senat, amb majoria absoluta del PP, presenta un informe contra l'amnistia, i on el president Pere Aragonès ha anat per contrarestar el seu discurs.

La citació arriba just quan Puigdemont està en plena precampanya per la Catalunya Nord, on, per cert, ha decidit traslladar el seu domicili per encarar la campanya a la presidència de la Generalitat.

La declaració, diu la magistrada, és voluntària, i els permetrà fer-la per videoconferència entre els dies 17 i 21 de juny. Per tant, després de les eleccions catalanes i europees, i fins i tot quan l'amnistia ja estigui en vigor.

Ara per ara, la declaració només pot ser voluntària perquè tant Puigdemont com Wagensberg estan protegits perquè són aforats: un com a eurodiputat i l'altre com a diputat al Parlament. És, doncs, l'única manera que té el Suprem per citar Puigdemont, per exemple, sense demanar permís al Parlament Europeu.

Wagensberg ha estat, aquesta legislatura, secretari de la mesa del Parlament (ACN/Mariona Puig)

A més de l'expresident Puigdemont, també cita el diputat d'Esquerra Ruben Wagensberg, que --recordem-ho-- ja va fer públic que s'estava temporalment a Suïssa per assessorar-se jurídicament arran del cas Tsunami. Tot i així, la jutgessa ha dictat una ordre europea d'investigació per determinar quin és el seu domicili a l'estranger.

Fonts del Suprem asseguren que els han citat al juny perquè hi ha la tradició no escrita de respectar els períodes electorals. També afirmen que la condició d'eurodiputat de Puigdemont i de diputat de Wagensberg els dona la possibilitat de fer-ho per videoconferència i acompanyats d'un advocat.

La interlocutòria assenyala un interval de dates, però també especifica que el dia concret s'assenyalarà amb posterioritat, de comú acord entre les parts.

L'Audiència Nacional també citarà els investigats

I, vint-i-quatre hores després d'aquest pas del Suprem, n'arriba un de l'Audiència Nacional, que porta una altra part del cas Tsunami. El jutge Manuel García-Castellón dona un dia als investigats perquè informin del domicili on viuen i així poder-los cridar a declarar al jutjat.

La petició es dirigeix a deu dels implicats representats a la causa amb advocat, com la secretària d'Esquerra, Marta Rovira, i el cap de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay. Pel que fa a tres implicats que no estan personats, com el periodista Jesús Rodríguez, el jutge ha demanat a la Guàrdia Civil que n'esbrini les adreces.

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontTsunami DemocràticEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut