Cas Nadia: detenen i envien a presó els pares per estafar utilitzant la malaltia de la filla

Fernando Blanco i Margarita Garau estan condemnats per haver estafat més de 400.000 euros en donatius a campanyes de solidaritat de la fundació que portava el nom de la seva filla

Actualitzat

La Guàrdia Civil ha detingut a Mallorca els pares de la nena Nadia Nerea, condemnats per estafa en haver-se enriquit aprofitant la malaltia rara que tenia la seva filla, en aquell moment menor d'edat.

Després que s'hagués exhaurit el termini per a l'ingrés voluntari a presó, l'Audiència de Lleida va sol·licitar la detenció de Fernando Blanco i Margarita Garau, condemnats per haver estafat més de 400.000 euros en donatius a campanyes de solidaritat.

Blanco i Garau han estat detinguts, ell a Palma i ella a Santa Maria del Camí, per ordre de l'Audiència de Lleida, després que no s'haguessin entregat, malgrat que el Tribunal Suprem va ratificar fa mesos la condemna.

La setmana passada la Guàrdia Civil a les Balears va rebre una sol·licitud de col·laboració de l'Audiència Provincial de Lleida perquè es procedís a la localització, detenció i ingrés a presó dels pares, que tenen la residència a Mallorca.

Tots dos han passat a disposició judicial perquè ingressin a presó.

La bústia de la fundació a Fígols, a l'Alt Urgell
La bústia de la fundació a Fígols, a l'Alt Urgell (ACN/Marta Lluvich)

Una fundació per recollir fons per a les malalties rares

L'Audiència de Lleida va condemnar l'any 2018 a cinc anys de presó el pare i a tres i mig la mare. L'any 2010 la parella va crear una fundació per recollir fons per a la seva filla, Nadia Nerea, que tenia una malaltia rara. Després d'uns quants anys recaptant diners, l'any 2016, quan la família vivia a Organyà, es va descobrir que la quantitat recollida no s'havia fet servir per a la cura de la nena i es va detenir els pares. Als estatuts de l'associació, el pare hi figurava com a president i la mare, com a tresorera.

L'Audiència va considerar provat que els pares van constituir l'Associació N. N. contra la Tricotriodistròfia i Malalties Rares de les Balears -la nena va néixer a Palma-, que tenia com a objectiu recaptar fons per a la investigació i ajudar famílies amb infants que tinguessin aquest problema.

Segons la sentència, en realitat l'objectiu era "obtenir l'enriquiment personal dels acusats". La resolució detallava els reintegraments habituals i de grans quantitats per pagar despeses privades dels acusats. En total, van arribar a rebre 402.000 euros "obtinguts il·lícitament".

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ratificar les penes de l'Audiència de Lleida. Ell va complir dos anys de la condemna a la presó de Lleida i va quedar en llibertat després d'haver complert la meitat de la pena. Amb la sentència ferma, tant un com l'altre hauran de complir el que els queda de condemna.

El juliol de l'any passat el Tribunal Suprem va confirmar la sentència. En una resolució del novembre, el Suprem també va confirmar que els pares havien d'indemnitzar 65 perjudicats amb una suma total de 62.284 euros.

 

ARXIVAT A:
JudicialPolicialIlles Balears
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut