Noves imatges de Jamal Khashoggi entrant al consolat saudita a Istanbul
Noves imatges de Jamal Khashoggi entrant al consolat saudita a Istanbul
Berlín

Cas Khashoggi: Espanya evita sumar-se a la línia més dura contra Riad que lidera Merkel

El govern alemany reclama una "posició europea" per congelar la venda d'armes als saudites

RedaccióActualitzat

Alemanya demana a la resta de socis de la Unió Europea que també aturin la venda d'armes a l'Aràbia Saudita, mentre no s'aclareixi l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi.

De moment, el govern espanyol evita sumar-se a la línia més dura contra Riad que lidera Angela Merkel, i a la qual donen suport, però sense suspendre les exportacions d'armes, el Regne Unit i França. 

El govern de Pedro Sánchez s'ha limitat a expressar la seva consternació i condol.

L'endemà que Berlín anunciés que suspenien les exportacions, el ministre d'Economia, Peter Altmaier, ha tornat a demanar "una posició europea" en la venda d'armes als saudites.

"Només si tots els ministres europeus d'Exteriors estan d'acord, llavors això impressiona el govern de Riad."

"No té cap conseqüència positiva si nosaltres no continuem de moment amb les nostres exportacions d'armes, però a la vegada altres països omplen aquest buit."

Aquest diumenge la cancellera alemanya va assegurar que el seu executiu intentaria coordinar-se amb els seus socis per assumir una posició comuna.

Aràbia Saudita ho titlla d'"error enorme"

No ha estat fins aquest diumenge, 20 dies després, que el ministre d'Exteriors saudita ha reconegut per primer cop que el van assassinar i que va ser un "error enorme".

El ministre d'Afers Exteriors de l'Aràbia Saudita el deslliga de la monarquia, que ha donat fins i tot el condol a la família : "El que va agreujar l'error va ser l'intent d'amagar-lo. Això és inacceptable en qualsevol govern. Aquestes coses, malauradament, passen". 

 

 

Khashoggi, un periodista crític amb el règim de Riad, va morir fa tres setmanes al consolat del seu país a Istanbul, a Turquia.

Espanya no es mulla

Des de La Moncloa, remeten a la compareixença que farà dimecres Pedro Sánchez al Congrés per informar sobre la venda d'armes a l'Aràbia Saudita, després que el seu govern fes marxa enrere i decidís seguir endavant amb la venda de 400 bombes, un contracte que havia dit que cancel·laria.

De moment, fonts del govern espanyol apel·len a la prudència abans de prendre cap decisió. En perill, Espanya té un contracte de 5 corbetes per als saudites valorat en prop de 2 mil milions d'euros. O la continuïtat del projecte de l'AVE a la Meca. 6.700 milions més.

Notícia Relacionada: Si existís un G7 de l'exportació d'armes, Espanya hi seria

 

 

Des l'oposició, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, s'ha manifestat en contra de trencar cap acord amb els saudites i parla de prioritzar els interessos econòmics espanyols.

Ciutadans creu que Espanya s'ha de sumar a una resposta global a nivell europeu, però complint també els contractes amb l'Aràbia Saudita.

Pel que fa al líder de Podem, Pablo Iglesias, ha avançat que dimecres que ve exigirà a Pedro Sánchez que suspengui la venda d'armes a Riad.

ARXIVAT A:
Jamal KhashoggiAràbia SauditaPedro SánchezFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut