Caos a Kenya: almenys 23 morts en l'assalt al Parlament de manifestants contra el govern

A Nairobi, els diputats del Parlament han hagut de fugir corrents per un passadís subterrani i també hi ha enfrontaments en altres ciutats del país

Xesco ReverterActualitzat

Una multitud de manifestants antigovernamentals han assaltat i vandalitzat el Parlament de Kenya, a la capital, Nairobi, aquest dimarts. Els diputats han hagut de fugir corrents per un passadís subterrani. Hi ha més d'una vintena de morts entre els manifestants i també enfrontaments en altres ciutats del país.

Els assaltants formen part d'un nou moviment de masses que es diu "Ocupem el Parlament" i que fa dies que protesta contra la pujada d'impostos que el govern justifica per compensar un elevat endeutament.

Poc després d'aprovar-se un augment de la fiscalitat que ja no era tan elevat com es pretenia inicialment, una multitud de joves han desbordat el cordó policial que protegia el Parlament i han ocupat la seu de la sobirania nacional.

Al cap d'unes hores, la policia ha fet fora els manifestants i ha comprovat que molts espais estaven destrossats i una secció, en flames. Durant hores, el caos s'ha apoderat del centre de Nairobi, on també ha cremat l'Ajuntament.

La policia ha fet servir munició real i ha causat almenys 23 morts. A mesura que es veia què passava a la capital, milers de kenyans han sortit al carrer de diverses ciutats del país en solidaritat amb els manifestants de Nairobi. 

Concentració massiva de protestants contra la policia a Nairobi
Concentració massiva de protestants contra la policia a Nairobi (Reuters)

Al vespre, el president William Ruto s'ha dirigit al país per condemnar els criminals que diu que han segrestat una protesta legítima i ha ordenat desplegar l'exèrcit i restringir internet davant, ha dit, "la greu amenaça a la seguretat de la nació". Però no és clar que el seu discurs dur serveixi per calmar els ànims i per apagar el clam creixent perquè dimiteixi. 

"Avui Kenya ha patit un atac sense precedents contra la democràcia, la llei i la integritat de les institucions constitucionals. El govern ha mobilitzat tots els recursos de la nació per assegurar que una situació d'aquesta naturalesa no torni a passar, a qualsevol cost."

 

 

El caldo de cultiu de les protestes

I és que l'explosió d'ira i violència d'aquest dimarts a Kenya s'ha gestat durant mesos. De fons, hi ha l'exasperació de molts kenyans, sobretot joves, farts de veure com augmenta el cost de la vida i que no creuen que el govern del president William Ruto, escollit fa dos anys en unes eleccions polèmiques, els tingui prou en compte. 

Gran part dels kenyans veuen amb simpatia el moviment de protesta dels joves, que no té líders concrets ni visibles i s'organitza a través de les xarxes socials. 

Ruto justifica l'augment fiscal perquè el país té molts deutes i perquè el principal prestador, el Fons Monetari Internacional, li exigeix més austeritat si vol continuar rebent finançament. A més, recorda que Kenya és un dels països de la regió amb uns impostos més baixos.

Els durs enfrontaments entre policia i manifestants han acabat amb morts
Els durs enfrontaments entre policia i manifestants han acabat amb morts (Reuters)

Però això no convenç els manifestants, que abans d'apujar impostos preferirien que el govern estalviés en despesa o s'esforcés més a combatre la corrupció. 

Fins ara, Kenya, excolònia britànica, era considerada un pol de certa estabilitat i progrés a l'Àfrica oriental, una regió marcada per les guerres al Sudan i al Sudan del Sud, Etiòpia o Somàlia o les ramificacions de les de la República Democràtica del Congo. És també el país de la zona amb més bona posició en el rànquing de l'ONU de desenvolupament humà. 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut