Ursula von der Leyen i Pedro Sánchez se saluden entre rialles
Imatge d'arxiu d'Ursula von der Leyen i Pedro Sánchez en una trobada de la Comunitat Econòmica Europea (Europa Press/Nicolas Landemard)

Brussel·les no expedienta Espanya pel dèficit, però l'insta a millorar la gestió de l'aigua

Espanya se salva del procediment de deute excessiu perquè la Comissió Europea creu que va en la bona línia a l'hora de complir amb les regles fiscals

La Comissió Europea ha fet un vot de confiança a les polítiques econòmiques d'Espanya perquè no li ha obert cap procediment de dèficit excessiu. I això que Espanya s'excedeix en els nivells de dèficit que imposen les regles fiscals comunitàries, però Brussel·les creu que el govern espanyol va pel bon camí i que l'incompliment és només "temporal".

Les regles fiscals estableixen que els estats membres no poden tenir un dèficit superior al 3% del PIB ni un deute que superi el 60%.

En el cas d'Espanya, el dèficit se situa al 3,6%, però és que el 2020, en plena pandèmia i quan hi havia barra lliure per gastar, aquest nivell era del 10,1%, de manera que Espanya ha aconseguit reduir el dèficit en un 6,5%. I és aquesta tendència la que genera confiança a Brussel·les.

Segons els càlculs de la Comissió i d'Espanya, es preveu que aquest 2024 el dèficit se situï al 3% i que el 2025 s'aconsegueixi estar per sota d'aquest llindar, amb el 2,8% de dèficit. Pel que fa al deute, encara excedeix i de molt el 60% del PIB, perquè se situa en el 107,7%, tot i que també s'ha reduït substancialment (gairebé 13 punts) respecte al 2020.

Hi ha una altra bona notícia per a Espanya, i és que per primer cop en 12 anys, la Comissió Europea la treu de la llista de països amb desequilibris econòmics.

Tot plegat ha fet que el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, hagi tret pit perquè llegeix les conclusions de la Comissió com un missatge "clar i contundent que el nostre model de creixement econòmic és equilibrat i compatible amb la responsabilitat social", segons ha dit en un vídeo publicat a les seves xarxes socials:

 

Espanya ha de saber adaptar-se a la sequera

El cop a l'esquena de Brussel·les a Espanya va acompanyat d'un seguit de recomanacions, d'entre les quals destaca la referència a la sequera. Brussel·les té coll avall que els episodis de falta de pluges es poden convertir en recurrents i afectaran de manera estructural l'activitat econòmica espanyola.  

És per això que hi ha una recomanació explícita a millorar la gestió de l'aigua per assegurar a llarg termini una adaptació social, econòmica i ambiental a la crisi climàtica.

L'informe parla, en concret, de millorar la coordinació entre els diferents nivells de l'administració per accelerar solucions de gestió sostenible de l'aigua a l'agricultura o per invertir en infraestructures d'eficiència hídriques.

Toc d'atenció a França en plena campanya

Si Espanya respira després de l'informe de la Comissió Europea, a París no deu haver caigut gaire bé, perquè se li obre un procediment de deute excessiu, que pot comportar-li multes.  

Això és perquè França supera en dos punts i mig els límits de dèficit permesos i se situa al 5,5%. A més, no se li pronostica una capacitat de reducció evident els pròxims anys, de manera que Brussel·les li toca el crostó al govern de Macron.

D'esquerra a dreta, Ursula Von der Leyen, Brigitte Macron (la dona de Macron), Emmanuel Macron i el president alemany Frank-Walter Steinmeier
Imatge d'arxiu d'Emmanuel Macron amb Von der Leyen en una visita a Alemanya (Reuters/Wolfgang Rattay)

I aquest és el principal efecte que pot tenir l'informe de la Comissió Europea, un efecte polític. El país està en plena campanya electoral després que Emmanuel Macron avancés les eleccions, i això podria perjudicar la imatge de l'actual govern liberal.  

Però també és un avís per a qui pugui ocupar l'Elisi després dels comicis. Brussel·les adverteix als polítics francesos que els seus programes electorals hauran d'atendre la realitat i les cotilles de les regles fiscals.

És a dir, que la barra lliure inaugurada durant la pandèmia ja és història i que França és dels països que té més deures a fer a l'hora d'estrènyer-se el cinturó.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaComissió Europea
Anar al contingut