Brussel·les creu que Espanya va relaxar els esforços contra el dèficit i activa el procés sancionador
La Comissió Europea adverteix que "no és probable" que Espanya aconsegueixi una correcció "oportuna i duradora" del desviament per aquest 2016
La Comissió Europea (CE) ha adoptat aquest dijous el dictamen negatiu sobre les mesures del govern espanyol per complir els objectius de dèficit pactats amb la Unió Europea. Aquesta decisió de Brussel·les activa el procés per multar Espanya amb fins a 2.000 milions d'euros i la congelació de part dels fons comunitaris que li corresponen.
La Comissió Europea considera que Espanya "va relaxar" els esforços contra el dèficit l'any 2015 malgrat les recomanacions de Brussel·les. En la valoració, critica que els ingressos imprevistos dels últims anys, "sobretot el 2015", no s'utilitzessin per accelerar la reducció del dèficit: "es va relaxar la política pressupostària, en particular mitjançant una reforma fisca i un creixement dinàmic de la despesa".
El document aprovat pel Col·legi de Comissaris certifica que Espanya "no ha pres mesures efectives" per complir amb les recomanacions i les regles del Pla d'Estabilitat i Creixement i adverteix que "no és probable" que aconsegueixi una correcció "oportuna i duradora" del desviament per aquest 2016.
Debat a l'Ecofin de dimarts
L'opinió de Brussel·les ja ha estat traslladada al Consell, la qual cosa permet que la qüestió s'inclogui en l'agenda del pròxim Consell de Ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin), dimarts que ve. Si el Consell confirma el dictamen negatiu, obrirà un termini de vint dies perquè la Comissió proposi una multa, que fixa deu dies de temps perquè el govern espanyol presenti les seves al·legacions en contra. Això permetria al Col·legi de Comissaris proposar la sanció en la seva última reunió prèvia a la parada estiuenca, el 27 d'aquest mes.
Les regles de disciplina fiscal preveuen per als països incomplidors una multa equivalent al 0,2% del seu PIB, fet que en el cas d'Espanya s'elevaria a uns 2.000 milions d'euros, tot i que Brussel·les té marge per reduir el preu del càstig fins a una multa simbòlica de zero euros. El model de sanció inclou, a més, la congelació d'una part dels fons comunitaris assignats a l'estat membre l'any posterior, és a dir, el 2017.
Els serveis comunitaris expliquen en el document que Espanya va superar per un "ampli marge" -el 5,1% en comptes del 4,2%- el seu compromís de dèficit per a l'any 2015 i que no va prendre les mesures adequades quan, per exemple, va abaixar els impostos quan faltaven pocs mesos per les eleccions. També consideren que no ha complert els esforços fiscals que se li van recomanar per corregir el desviament, i, en conseqüència, tampoc veuen "realista" pensar que complirà amb la marca fixada per al 2016.
Dificultat per complir el dèficit aquest any i el que ve
Malgrat el compromís pactat amb la Unió Europea de situar el dèficit per sota del 3% l'any vinent, Espanya sumarà un dèficit públic "del 3,9% el 2016 i del 3,1% el 2017", segons les estimacions del vicepresident de l'executiu comunitari responsable de l'euro, Valdis Dombrovkis, i el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici.
L'avaluació de Brussel·les considera "insuficient" la resposta del govern Rajoy a les recomanacions comunitàries del 2013 per corregir el camí i adverteix que, no només ha complert amb l'objectiu de situar el dèficit en un 4,2% el 2015, sinó que tampoc preveu que posi fi al desviament durant aquest any.