Microsoft s'enfronta a una multa de 21.100 milions de dòlars

Brussel·les acusa Microsoft d'abús de posició per imposar Teams als usuaris d'Office

El gegant informàtic pot exercir a partir d'ara el dret de defensa, però si la Comissió Europea conclou que hi ha hagut infracció, Microsoft podria rebre una multa equivalent al 10% dels seus ingressos mundials

La Comissió Europea ha acusat formalment el gegant informàtic Microsoft de violar les regles de competència de la Unió Europea per vincular el seu sistema de comunicacions Teams amb la instal·lació del programari Office.

El que ha fet aquest dimarts Brussel·les és mantenir l'acusació antimonopoli contra Microsoft després de considerar "insuficients" els canvis que la companyia va introduir en resposta a l'inici de la investigació.

La vicepresidenta executiva de la Comissió Europea encarregada de l'àrea de Competència, Margrethe Vestager, ha dit que els "preocupa que Microsoft estigui donant un avantatge indegut al seu producte --Teams-- per sobre dels de la resta de competidors".

Imatge promocional d'una videoconferència amb el programa Microsoft Teams
Imatge promocional d'una videoconferència amb el programa Microsoft Teams (Europa Press)

Vestager ha afegit que és essencial protegir la lliure competència entre eines de comunicació en remot, perquè també fomenten la innovació al sector.


L'origen de la investigació

Brussel·les va començar a investigar formalment el cas fa un any --el juliol del 2023-- en resposta a la denúncia que va interposar un competidor --Slack Technologies--, que acusava Microsoft de no donar la possibilitat als clients de triar si incloure o no l'accés a Teams quan se subscrivien als paquets d'Office 365 o Microsoft 365.

Un cop feta l'acusació per part de Brussel·les, ara el gegant informàtic pot començar el procés de defensa. Si finalment la Comissió Europea conclou que hi ha hagut infracció, Microsoft podria rebre una multa de fins a un 10% del seu volum de negoci anual a tot el món. Basant-nos en el que va guanyar l'any passat la firma nord-americana (211.000 milions de dòlars), la sanció pujaria fins als 21.100 milions.


Apple, el precedent 

L'anunci sobre l'acusació de Brussel·les contra Microsoft arriba l'endemà que l'executiu comunitari anunciés que investigarà en profunditat una altra tecnològica nord-americana: Apple

Brussel·les ha informat el fabricant de l'iPhone que, segons investigacions preliminars, les normes que estableix a la seva botiga d'aplicacions, l'App Store, no compleixen la regulació europea per afavorir la lliure competència. 

D'aquesta manera, Apple s'ha convertit en la primera plataforma amenaçada per la llei de mercats digitals europea. Ara li segueix els passos Microsoft.

 

 

ARXIVAT A:
Digital TecnologiaComissió EuropeaEmpresa
Anar al contingut