Vaixells turístics
Vaixells turístics
Barcelona

Boom de iots com a apartaments "turístics" a Barcelona

Es camufla l'activitat registrant-se com a xàrters, és a dir, vaixells que ofereixen trajectes

RedaccióActualitzat

La pressió turística que afecta els barris de Barcelona ha arribat també als ports de la ciutat. Des de fa un temps, s'ha multiplicat el nombre de vaixells convertits en allotjaments turístics, i s'ha traslladat la pressió turística als usuaris habituals dels ports, que fa anys que viuen en embarcacions. 

La convivència s'ha tensat amb una activitat que no està regulada i que principalment es publicita en plataformes de lloguer d'apartaments turístics a internet: s'hi 'ofereixen estades a entre 100 i 200 euros per nit a turistes.

Al Port Olímpic ja fa temps que intenten lluitar contra els vaixells hotel. Ara mateix, només en aquest port, Airbnb ofereix 47 embarcacions per llogar. Els preus són tan competitius, que costa trobar dies disponibles: aquest estiu, ja el tenen tot emparaulat. 

La majoria dels que ho fan, però, camuflen l'activitat registrant-se com a xàrters, és a dir, vaixells que ofereixen trajectes, ja sigui amb patró o sense. La realitat, però, és que molts no acaben sortint mai del port. I en plena temporada, asseguren que la capitania sembla la recepció d'un hotel.

El reclam no són promeses d'aventures marineres, sinó l'oferta d'oci a terra ferma. Es detallen quins són els barris de moda que queden més a la vora i les combinacions amb el transport públic. Exactament com ho faria un hotel.

Aprofiten un buit legal i estan al marge de la regulació de l'Ajuntament

De les més de 700 embarcacions que hi ha amarrades al port de Barcelona, 130 havien arribat a ser allotjaments turístics. Amb denúncies i pressió sobre els propietaris i, sobretot, posant lectors d'empremtes dactilars tant als accessos com als lavabos havien aconseguit reduir la xifra pràcticament a zero. En època de vacances, però, el fenomen ha revifat.

Aquests apartaments flotants aprofiten un buit legal com a lloguer turístic i estan al marge de la regulació de l'Ajuntament. A part de les 50 embarcacions al Port Olímpic, n'hi ha 50 més al Port del Fòrum. L'oferta arriba als 150 vaixells, entre Sitges i Premià de Mar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut