Un home ensenya un perol buit en una protesta contra les mesures econòmiques de Javier Milei
Un home ensenya un perol buit en una protesta contra les mesures econòmiques de Javier Milei (Reuters/Cristina Sille)

"Bitcoins, quilos de vedella o litres de llet" com a moneda de canvi a l'Argentina

Organitzacions socials i sindicats convoquen protestes contra el decret de necessitat urgent signat per Javier Milei i l'acusen "d'instaurar el programa econòmic de la dictadura militar"

RedaccióActualitzat

El govern de l'ultraliberal Javier Milei va aprovar dijous un conjunt de 300 mesures per desregular l'economia argentina, inclosa l'autorització per privatitzar companyies estatals o la derogació de lleis que controlaven els preus de béns i serveis bàsics. S'inclouen en l'anomenat decret de necessitat urgent (DNU), que encara ha de passar el tràmit de l'aprovació al Parlament.

Un decret que Milei ha signat només 10 dies després d'arribar a la Casa Rosada i amb què, assegura, "comença formalment el camí de la reconstrucció". Una "teràpia de xoc" que, passades unes hores, s'ha començat a concretar i desgranar i ha provocat una onada de protestes al carrer.

En la lletra petita de les mesures amb què Milei vol reduir la despesa pública, acabar amb la inflació i impulsar l'economia, hi ha la possibilitat que els contractes laborals i comercials es puguin pagar en qualsevol moneda "de curs legal o no a l'Argentina", incloses les criptomonedes, o mitjançant el pagament en espècie. La ministra de Relacions Internacionals i Comerç argentina, Diana Mondino, afirma que tampoc no hi haurà problemes per pagar amb "quilos de vedella o litres de llet":

 

 

Al seu tuit, Mondino cita l'article del DNU que modifica l'article 766 del Codi Civil i Comercial de l'Argentina.

El decret de necessitat urgent també deroga normes que protegien els drets dels treballadors. Ara s'amplien els períodes de prova dels nous contractes, que passen de tres a vuit mesos, es modifiquen les indemnitzacions per acomiadament improcedent a favor de les empreses i es renegocien els convenis col·lectius vigents des del 1975.

El govern ultraliberal de Javier Milei
El govern ultraliberal de Javier Milei (Europa Press)

Tensió als carrers

Milei té ara un termini de 10 dies per enviar el DNU que aglutina el conjunt de reformes i iniciar la seva tramitació al Congrés, on té minoria. Una comissió permanent formada per diputats i senadors s'encarregarà de tramitar-lo.

Organitzacions socials i sindicals han convocat mobilitzacions de protesta conta el paquet de reformes del govern de Milei.

A Buenos Aires, l'Associació de Treballadors de l'Estat, que agrupa el funcionariat, va convocar divendres els manifestants a les voreres de diversos punts de la ciutat per evitar tallar la calçada i incomplir el protocol "antipiquets" establert per la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich.

Una manifestació a Buenos Aires contra el decret de necessitat urgent
Una manifestació a Buenos Aires contra el decret de necessitat urgent (EP/Daniella Fernandez)

Els líders sindicals denuncien que el decret de necessitat i urgència signat per Milei és un retrocés institucional "que ens retorna d'un sol cop al 1976". I que darrere de les reformes econòmiques ultraliberals hi ha la voluntat "d'instaurar al país el programa econòmic de l'última dictadura militar".

La Confederació General del Treball, sindicat amb arrels peronistes, ha convocat una manifestació el dimecres 27, que es preveu multitudinària, per exigir la derogació del decret.

 

 

ARXIVAT A:
ArgentinaJavier Milei
Anar al contingut