L'estand de Kaspersky al Congrés Mundial de Mòbils de Barcelona l'any 2022 (Reuters/Albert Gea)

Biden prohibeix l'antivirus Kaspersky per la sospita que pot ser una eina d'espionatge rus

Kaspersky podria estar implicada en l'apropiació d'eines de pirateig informàtic d'un treballador de l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA que van acabar en mans del govern de Vladímir Putin

Redacció/AgènciesActualitzat

L'administració del president nord-americà Joe Biden ha anunciat que prohibeix la venda de l'antivirus rus Kaspersky als EUA pels vincles de l'empresa amb el Kremlin.

Gina Raimondo, secretària de Comerç, ha atribuït el risc de Kaspersky a la influència que hi exerceixen Moscou i els seus serveis d'intel·ligència. També perquè alguns dels seus clients als EUA són proveïdors d'infraestructures crítiques i governs locals i estatals.

"Rússia ha demostrat que té la capacitat i la intenció d'explotar empreses russes com Kaspersky per recopilar i convertir en armes la informació personal dels nord-americans."

Kaspersky encara no ha estat notificada, tot i que el Departament de Comerç dels EUA ho farà aviat. Quan ho faci, la companyia de ciberseguretat s'afegirà a la llista d'empreses que tenen prohibit vendre els seus productes o oferir serveis al país, ja sigui amb la seva pròpia marca o una altra derivada.

Una empresa sota sospita

Abans de la decisió fulminant de l'administració Biden, mitjans de comunicació nord-americans ja havien informat sobre la suposada implicació de Kaspersky en l'apropiació d'eines de pirateig informàtic d'un treballador de l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA que van acabar en mans del govern de Vladímir Putin.

Unes acusacions que Kaspersky rebutja. Assegura que és una empresa privada, que no té cap tipus de vincle amb el Kremlin i que tot plegat va ser només un accident.

Imatge d'arxiu de software de Kaspersky
Imatge d'arxiu de software de Kaspersky (Reuters/Maxim Shemetov)

L'ombra de dubte sobre Kaspersky s'ha allargat des de la invasió russa d'Ucraïna el febrer del 2022. L'OTAN tem la possibilitat que les autoritats russes facin pressió per atacar les empreses locals que mantenen serveis amb alguns dels seus membres. Tot i això, cal assenyalar que les companyies nord-americanes podrien rebre el mateix tipus de pressions a través del Patriot Act.

Algunes informacions apuntaven que, el 2017, Catalunya era la comunitat autònoma amb més contractes públics amb Kaspersky. El 2022 l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya va estimar que la presència de Kaspersky a Catalunya estava "per sota del 4% del mercat de solucions d'antivirus de l'Estat", lluny d'altres serveis antivirus.

Kaspersky es defensa

En un comunicat aquest divendres, la companyia ha negat les acusacions del Departament de Comerç de ser una amenaça a la seguretat. Kaspersky assegura que la decisió de l'administració Biden no afectarà la seva capacitat de vendre productes de ciberseguretat als EUA, i lamenta que la mesura ha estat presa "pel clima geopolític i preocupacions teòriques" i no pas per una avaluació real del risc.

La firma de ciberseguretat també reivindica la seva "gran contribució" en la defensa dels interessos nord-americans i els països aliats, i avança que estudiarà totes les opcions legals possibles per "preservar les seves operacions i relacions actuals".

ARXIVAT A:
Estats UnitsTecnologiaRússia
Anar al contingut