A partir de l'abril de l'any vinent, Barcelona cobrarà 4 euros per persona i nit als visitants (Europa Press/David Zorrakino)

Barcelona apujarà la taxa turística a 4 euros per persona i nit, el màxim permès

L'Ajuntament preveu recaptar vint milions d'euros més amb la pujada del recàrrec municipal, fins als 115 milions

RedaccióActualitzat

Barcelona cobrarà quatre euros per persona i nit a tots els turistes que visitin la ciutat, un augment respecte als 3,25 euros que paguen actualment. Així ho ha aprovat aquest divendres el ple de l'Ajuntament a proposta d'ERC i amb els vots a favor de Trias per Barcelona, el PSC i els Comuns.

D'aquesta manera, s'elevarà el recàrrec municipal fins al màxim previst a l'ordenança municipal --quatre euros-- per a totes les modalitats d'allotjament. El consistori preveu passar així dels 95 milions de recaptacions actuals als 115, és a dir, 20 milions d'euros més. 

La presidenta del grup municipal d'ERC, Elisenda Alamany, ha defensat l'augment de la tarifa perquè actualment "no arriba a cobrir totes les despeses que genera el turisme" a la capital catalana. 

Si no s'hi presenten al·legacions, la pujada entraria en vigor a l'octubre i es començarà a recaptar l'abril de l'any vinent.

 

Com funciona la taxa turística?

La taxa turística és un impost que recapta la Generalitat des del 2012 i que ha de pagar tothom que s'allotgi en un establiment turístic. El preu és per persona i nit, però els menors de 16 anys no l'han de pagar i, si el viatge és llarg, es cobra com a màxim set dies.

El 30% d'aquesta taxa va a parar als ajuntaments. Ara bé, Barcelona és un cas especial, perquè es queda el 50% del que recapta la Generalitat. I, a més, el consistori fa pagar un recàrrec propi --aprovat el 2020-- als turistes que visiten la ciutat, independentment del tipus d'establiment. Aquesta ha estat l'evolució des que va entrar en vigor:


Així doncs, la taxa turística que paga cada visitant és la suma dels imports que recapten les dues administracions: l'Ajuntament i el govern de la Generalitat.

A partir de l'abril vinent, els turistes que s'allotgin una nit en un hotel de tres estrelles o menys hauran de pagar 5 euros (1 de la tarifa general i 4 del recàrrec municipal). En canvi, a qui es quedi en establiments de luxe se li cobrarà set euros i mig la nit. 


ERC vol més marge per apujar la taxa

En paral·lel, la proposta d'Esquerra també insta el Parlament de Catalunya a modificar la llei perquè s'ampliï aquest topall, és a dir, perquè l'Ajuntament tingui marge per elevar la taxa per sobre dels quatre euros.

Amb els vots a favor de la resta de grups excepte el PP i Vox, el plenari barceloní ha elevat aquesta petició a la cambra catalana.

 

ARXIVAT A:
TurismeAjuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut