Assange aterra lliure a Austràlia: "Heu d'entendre el que ha viscut, necessita temps"

Ha arribat en un vol privat procedent de les illes Marianes, on va segellar el pacte per la seva llibertat amb els Estats Units

RedaccióActualitzat

Julian Assange ja és a Austràlia, el seu país. Dos dies més tard de l'acord amb els Estats Units que l'ha deixat lliure després de 12 anys tancat, un pacte que va transcendir aquest dimarts, Assange ha aterrat a Canberra i s'ha pogut abraçar amb la seva família.

El fundador de Wikileaks ha aterrat en un avió privat després d'haver formalitzat el pacte per la seva llibertat davant d'un jutge a les illes Marianes del Nord (EUA). El trajecte ha durat unes set hores i l'arribada ha estat a les 19.40 hora local (11.40 a Barcelona).

El fundador de Wikileaks saluda amb el puny alçat
El fundador de Wikileaks ha aterrat en un avió privat procedent de les illes Marianes (Reuters/Edgar Su)

Vestit d'etiqueta, ha caminat per la pista mentre saludava amb el puny alçat desenes de mitjans de comunicació i seguidors que l'esperaven i que l'han rebut amb aplaudiments i crits a l'aeroport.

A la pista mateixa s'ha retrobat amb la seva dona i advocada, Stella Assange, a qui ha abraçat efusivament, ha aixecat de terra i ha fet un petó abans d'abraçar el seu pare, que també havia acudit a rebre'l.


Després de set anys reclòs a l'ambaixada de l'Equador a Londres, i cinc més en una presó de la capital britànica, Assange ha arribat a un acord amb el Departament de Justícia nord-americà pel qual es declara culpable d'un únic càrrec dels prop de vint de què l'acusaven, el d'espionatge.

La pena que li comporta aquest càrrec són cinc anys i dos mesos, de manera que ja l'ha complert, i per això ha sortit en llibertat.

 

Stella Assange reclama "temps" perquè es recuperi

Assange tenia previst comparèixer en una roda de premsa que s'ha celebrat poc més d'una hora després que aterrés, però finalment la seva dona ha informat que no hi seria i ha demanat comprensió.

"Ell volia ser aquí, però heu d'entendre el que ha viscut. Necessita temps, necessita recuperar-se i és un procés."

Stella Assange també ha expressat que el programador australià li havia encomanat "donar les gràcies sincerament a tothom" que ha contribuït al fet que hagi recuperat la llibertat.

"Ha comportat milions de persones, treballant darrere de les bambolines, protestant als carrers, durant dies, setmanes, mesos i anys... I ho hem aconseguit."

Molt emocionada, Stella Assange ha reclamat ara "privacitat i espai" per a la família per poder trobar-se i ha aclarit que el periodista parlarà "al moment que ho consideri".

A més, ha reconegut que els últims esdeveniments a la justícia britànica han contribuït a desencallar l'acord --el Tribunal Superior havia permès apel·lar al conjunt del procés-- i a fer que els Estats Units deixessin caure un cas en què defensaven uns arguments amb els quals no se sentien del tot "còmodes".

"El Julian no hauria hagut de passar ni un sol dia a la presó, però avui ho celebrem, perquè el Julian és lliure."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut