Artur Mas en el seu escó durant el debat d'investidura al Parlament, aquest diumenge (EFE)
Artur Mas en el seu escó durant el debat d'investidura al Parlament, aquest diumenge (EFE)
Barcelona

Artur Mas renuncia a l'acta de diputat

Aquesta decisió comporta la pèrdua de l'aforament de l'expresident de la Generalitat, que està sent investigat per haver posat les urnes el 9-N

RedaccióActualitzat

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha renunciat a la seva acta de diputat. El govern ha comunicat a través de Twitter la decisió de Mas:

Amb aquesta renúncia, Mas se centra a preparar la refundació de Convergència, tal com va explicar dissabte en el seu discurs quan va plegar de president per donar pas a Carles Puigdemont. L'excap del govern va anunciar que feia "un pas al costat" perquè Puigdemont es convertís en el candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat, un càrrec que l'exalcalde de Girona va prometre dimarts. L'expresident també es va posar a disposició del nou govern i el mateix Puigdemont va recollir l'oferiment argumentant que una persona de la vàlua d'Artur Mas no es podia deixar perdre.

La renuncia a l'acta de diputat comporta la pèrdua de l'aforament de Mas, que està sent investigat per haver posat les urnes el 9-N. El cas, però, continuarà probablement en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè, només que un dels investigats sigui aforat, la causa no pot passar als jutjats ordinaris. El fet que l'exconsellera d'Ensenyament a partir de demà, Irene Rigau, continuï com a diputada manté l'aforament per als tres querellats: Mas, Rigau i l'exvicepresidenta Joana Ortega.

Mohedano substitueix Mas

Artur Mas ha estat diputat a la cambra catalana des del 1995. L'exsocialista Fabián Mohedano, candidat número 33 per Barcelona en la llista de Junts pel Sí, serà el substitut de l'expresident de la Generalitat. Mohedano ja ha estat informat pel Parlament sobre el procediment per enllestir els tràmits abans de recollir la seva acta de diputat. Entre aquests tràmits hi ha la declaració de béns i activitats.

 

 

Mas va nomenar Mohedano president del Consell Assessor per a la Reforma Horària, una iniciativa a favor de la conciliació familiar i social dels ciutadans. Es tracta d'un càrrec voluntari i no retribuït d'un projecte impulsat pel mateix Mohedano que pretén, a partir del setembre, "canviar els mals hàbits horaris de la societat catalana", segons va dir ell mateix.

Una de les primeres reaccions sobre l'actitud de Mas de deixar l'escó ha estat la del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que ha dit que aquesta actuació "forma part de la normalitat de la decisió que va prendre quan va renunciar" a la Presidència de la Generalitat. Segons el ministre, la decisió és "lògica" perquè si un president dimiteix, el normal és que deixi l'acte de diputat.

Des de la CUP es considera que la renuncia de Mas a l'escó és una decisió "lògica" i "previsible" per no degradar la figura de la Presidència. En una entrevista al "Polièdric" de Catalunya Informació, la diputada cupaire Eulàlia Reguant ha descartat que es tracti d'un pas més en el marc de l'acord amb Junts pel Sí i l'ubica en l'àmbit estrictament personal.

 

 

Anar al contingut