Una víctima de l'estampida arriba en llitera a un centre sanitari de l'estat d'Uttar Pradesh, al nord de l'Índia
La catàstrofe ha col·lapsat el centre sanitari local, on les víctimes han arribat en autobusos i camionetes (Reuters)

Almenys 121 morts per una estampida en un acte religiós al nord de l'Índia

Les víctimes assistien a un sermó pronunciat per un líder espiritual exagent dels serveis secrets del govern

RedaccióActualitzat

Almenys 121 persones han mort aquest dimarts a l'estat d'Uttar Pradesh, al nord de l'Índia, en l'estampida que hi ha hagut en un acte religiós multitudinari que ha congregat milers d'assistents, segons han informat les autoritats locals.

La catàstrofe s'ha produït a la petita localitat de Ratibhanpur, a 300 quilòmetres de Nova Delhi. Les víctimes han estat traslladades amb autobusos i camionetes cap al centre de salut de la localitat, on molts cossos ja han arribat sense vida.

Els difunts, entre els quals hi ha almenys tres nens, acudien a un "satsang", un tipus de meditació en grup dirigida per un líder espiritual. Liderava la pregària el guru Narayan Hari, un exagent dels serveis secrets del govern, que predica superar el materialisme per acostar-se a Déu.

Una publicació a les xarxes d'un periodista indi mostra imatges de l'acte religiós en què s'ha produït l'estampida.

El governador de l'estat d'Uttar Pradesh ha creat un comitè per investigar les causes de l'accident mortal i el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, ha anunciat un ajut de 200.000 rupies --2.230 euros-- per als familiars dels morts i 50.000 rupies --557 euros-- per als ferits.

 

Qui és Narayan Hari, el guru que dirigia la pregària

Narayan Saakar Hari és el guru que ha organitzat aquesta trobada religiosa. Antic agent dels serveis secrets del govern indi, va deixar la feina per seguir el camí de l'espiritualitat a finals de la dècada dels 90.

Es presenta com a deixeble d'Hari i té un nombre considerable de seguidors a l'estat d'Uttar Pradesh. Les connexions polítiques de Narayan Hari han aixecat la sospita que no s'hagi tractat d'un incident fortuït.
 

Estampides en actes religiosos, una tragèdia recurrent

L'estampida mortal d'aquest dimarts és l'última d'una llarga llista de tragèdies d'aquestes característiques que s'han produït a l'Índia en els últims anys. En les últimes dues dècades hi ha hagut deu grans accidents per estampides o esfondraments en actes religiosos.

El més mortífer va ser el 2005, quan 340 persones van morir i centenars van resultar ferides en un pelegrinatge al temple de Mandhardevi, a l'oest del país.

El 2008, gairebé 250 devots van morir i més de 60 van resultar ferits en una estampida provocada pels rumors d'una explosió al temple al Rajasthan, al nord-oest de l'Índia.

 

ARXIVAT A:
L'Índia
Anar al contingut