Una voluntària carregant una caixa al magatzem del Banc dels Aliments (ACN/Maria Aladern)

Alerta del Banc dels Aliments: a Barcelona s'ha repartit un 25% menys de menjar que fa un any

L'entitat fa una crida per obtenir més productes bàsics mentre es concentra, fonamentalment, a atendre els perfils més vulnerables

Actualitzat

El Banc dels Aliments de Barcelona ha distribuït 7 milions de quilos de menjar el primer semestre del 2024, un 25% menys que el mateix període de l'any anterior. Així ho ha avançat a Catalunya Ràdio el president del Banc de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, que assegura que els falten molts aliments bàsics:

"Ens estem concentrant en uns pocs aliments bàsics. Ens fa falta més llet, més congelats --que permeten a molta gent el consum de proteïnes-- o, també, més aliments infantils."

Els responsables de l'entitat atribueixen la caiguda a la baixada de les donacions --un 14% el darrer any--, a l'encariment dels aliments i al canvi en la distribució per part de la Unió Europea, que suposava més de 667.000 quilos d'aliments en exercicis anteriors i que se substitueixen per targetes moneder.

Una cua de gent en un banc d'aliments
L'entitat està atenent les persones més allunyades del sistema (Canva)

Obligats a triar

Aquesta situació ha portat el Banc dels Aliments a haver de prioritzar, i ara tots els esforços es concentren a arribar als col·lectius més vulnerables, que queden fora del sistema de serveis socials, segons assenyala Fatjó-Vilas.

"Hi ha gent que està desestructurada i que difícilment pot gestionar una targeta; o que no té papers i, per tant, no té dret a rebre algunes ajudes de l'administració... Nosaltres ens concentrem en aquests col·lectius més desafavorits."

Ara, amb l'entrada de les subvencions de la Generalitat, els Bancs dels Aliments catalans esperen tenir més capacitat de compra. 

Tot i aquesta situació, enguany, fins a 130.000 persones es beneficien dels aliments que reparteix el Banc a través de 320 entitats socials, la gran majoria de les quals segueix treballant aquest mes d'agost.

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut