Oslo

Alerta de l'OCU: Hello Barbie, robot i-Que i Cayla, tres joguines amb connexió a internet "insegures"

L'Organització de Consumidors i Usuaris adverteix que poden ser fàcilment hackejades i una persona aliena podria prendre'n el control

RedaccióActualitzat

Polèmica al voltant de tres joguines en plena campanya de Nadal: les nines "Cayla" i "Hello Barbie" i el robot "i-Que". Es tracta d'unes joguines connecatdes a Internet que es poden utilitzar de manera remota.

L'organització de Consumidors i Usuaris, en base en un estudi realitzat pel Consell de Consumidors Noruec, adverteix que les joguines poden ser fàcilment hackejades i que una persona aliena podria prendre'n el control i aconseguir parlar al nen o escoltar el que diu amb el risc que això comporta.

A les instruccions, a més, s'especifica el que pot esdevenir un problema: que les converses que es mantenen amb les joguines s'envien a través d'internet a un servidor als Estats Units i enlloc es diu quin ús es pot fer d'aquestes dades que queden emmagatzemades a la companyia nord-americana Nuance Communications, especialitzada en tecnologies de reconeixement de veu; una informació que es reserva el dret d'utilitzar amb tercers i amb una àmplia varietat de propòsits.

I no només això. En els termes i condicions que ha d'acceptar l'usuari hi ha clàusules com l'obligació d'acceptar que els termes es canviïn sense previ avís, que les dades personals es poden utilitzar per publicitat específica i que la informació es pugui compartir amb tercers no identificats.

L'OCU també ha assegura que s'ha constatat que les joguines porten incorporades diverses frases preprogramades en les que es fa publicitat de diferents productes comercials. Per exemple, la nina diu que li agraden molt les pel·lícules d'uns estudis nord-americans.

Davant tot plegat, l'OCU adverteix de "greus errades de seguretat I privacitat dels menors" i demana a les autoritats espanyoles que investiguin el cas i prenguin les mesures necessàries.

"Una violació de la normativa europea en matèria de protecció de dades i de protecció dels consumidors i planteja dubtes seriosos sobre la seguretat de les joguines".

Els venedors de joguines estan en alerta i adverteixen de la conveniència de la joguina. El preu d'aquesta nina, però, ha baixat considerablement en alguns establiments perquè no ha tingut massa sortida i ha passat de prop de 90 euros a 20 o 30.

A diferents països europeus s'han fet ressò de l'estudi noruec de consum i algunes cadenes de joguines, a Bèlgica o Holanda per exemple, han retirat la nina del mercat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut