Imatge d'una dona amb uns implants mamaris
La síndroma ASIA s'associa a reaccions autoimmunes o inflamatòries provocades per l'exposició als implants mamaris (iStock)

Així és la síndrome ASIA, la malaltia dels implants mamaris: "El dolor era un infern"

L'afecció, encara molt desconeguda i difícil de diagnosticar, provoca símptomes que van des de dolors articulars i musculars fins a fatiga crònica o problemes intestinals

Enllaç a altres textos de l'autor

Mònica Mas

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

Actualitzat

És una gran desconeguda per a moltes dones que s'han fet un augment de pit, però pot acabar amb la seva salut. La síndrome ASIA, coneguda com la malaltia dels implants mamaris, té fins a 50 símptomes associats. Els més freqüents són dolors articulars i musculars crònics, malalties autoimmunes com el lupus o l'hipotiroïdisme, problemes intestinals, canvis en el metabolisme, fatiga crònica, depressió i atacs de pànic.

"Cada dia tenia contractures i pinçaments. El dolor articular era insuportable i tenia molt dolor intestinal. Jo treballo amb les mans i hi havia dies que no podia treballar, com si tingués artritis reumatoide. Fins i tot havia d'anar amb collaret."

La Laura Puga té 41 anys i pateix la síndrome ASIA des que es va implantar dues pròtesis de silicona per augmentar la mida dels pits quan en tenia només 22. Ho va fer, diu, perquè se sentia acomplexada amb el seu cos, però no va sortir bé.


Rebuig d'un cos estrany

La síndrome ASIA "s'associa a reaccions autoimmunes o inflamatòries provocades per l'exposició a adjuvants com els implants mamaris o que estan presents en vacunes o en materials que es fan servir en altres cirurgies". Així ho explica la doctora Anna Torres, presidenta de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica i reparadora, que insisteix en la importància de saber-la detectar.

Aquesta és una malaltia poc coneguda a l'estat espanyol. Fins fa poc, gran part de la comunitat mèdica la desconeixia i, per tant, és molt difícil de diagnosticar.

Aquest perfil d'Instagram parla de la malaltia:


La doctora Torres assegura que els cirurgians plàstics catalans ben formats la coneixen i n'han d'informar les pacients, tot i que reconeix que en el consentiment escrit que signen abans d'operar-se no hi consta cap apartat explícit sobre la síndrome ASIA. 

És el cas de la Laura, que no recorda haver-ho llegit quan va signar. Poc temps després de passar pel quiròfan, ja va començar a tenir problemes de salut. Primer, contractures i pinçaments; després, problemes autoimmunes com hipotiroïdisme i una fatiga incapacitant que va marcar la seva maternitat:

"No recordo una maternitat de gaudir, sinó amb molt dolor i molta incomprensió. La recordo molt trista. Vaig visitar metges prestigiosos de tot arreu i nigú em sabia trobar què tenia. Aquest dolor va durar molts anys i ho recordo com un infern."

L'Angie Pérez, veneçolana que ara viu als Estats Units, explica que es va sentir obligada a fer-se un augment de pit per poder concursar a Miss Veneçuela amb només 18 anys. Des de llavors s'ha tret i posat els implants 3 vegades i s'ha injectat àcid hialurònic a la cara i als glutis.

Cada cop la seva salut s'anava deteriorant més i més sense saber per què, fins que un dia va veure una noia a les xarxes socials que explicava que patia la síndrome ASIA i tenia els mateixos símptomes que ella:

"Vaig començar amb migranyes i molt mal d'esquena. Tothom em deia que era per l'estrès del certamen, no dormir, menjar malament... Després, els símptomes es van tornar bojos: atacs de pànic, espasmes musculars molt forts..."

Actualment, l'Angie té problemes de mobilitat a la columna, ha passat un càncer de tiroides i, malgrat treure's els implants de silicona, la seva salut ha millorat molt poc. Els metges li diuen que ha traspassat una línia de no retorn i viu en un cos intoxicat.

Un gran interrogant

De moment, no hi ha estudis clars sobre la incidència d'aquesta malaltia. La doctora Torres parla d'uns mil casos descrits l'any a tot el món, però admet que "una altra cosa és que hi hagi pacients que tenen aquests símptomes, però no els han reportat".

En canvi, el doctor Alan González, cirurgià plàstic amb una llarga experiència a treure pròtesis de silicona, creu que són molts més i que alguns estudis ja mostren una "incidència d'entre un 15 i un 25%".

El doctor González té tres clíniques d'estètica a Colòmbia i, després de molts anys de posar implants mamaris a més de 1.000 dones i veure després com moltes emmalaltien, ja fa uns anys que ho ha deixat de fer. Ara es dedica només a explantar les pròtesis de silicona.

Assegura que el sistema immune de qualsevol dona que es posa implants lluita incansablement per treure's un cos estrany de l'organisme, i crea "un teixit al voltant de l'implant, una càpsula, per aïllar-lo del cos".

Radiografia d'un implant mamari
Malgrat que es digui que els implants són estancs, sovint acaben supurant (iStock)

Les dones amb antecedents familiars de malalties autoimmunes són candidates a desenvolupar la síndrome ASIA. El doctor González té clar que totes les dones que ha explantat han millorat molt la salut. I és que, malgrat que es digui que els implants són estancs, explica que sovint supuren.

"La resposta del cos contra aquest element estrany comença a debilitar aquesta coberta d'aïllament i, per tant, es pot començar a filtrar contingut de l'implant cap a l'exterior", assenyala.

De fet, les dones que s'han explantat han millorat molt la salut. Es calcula que un 70% de les que ho fan es curen i la resta milloren els símptomes, com recorda Laura Puga. 

"Va ser el regal de la meva vida. Als tres dies d'estar explantada, vaig recuperar el blanc dels ulls, que tenia grocs per la intoxicació; a la setmana vaig començar a tolerar aliments que feia anys que no podia menjar, vaig començar a tenir energia..."

Si l'Angie i la Laura poguessin tirar enrere, asseguren que mai s'haurien posat silicona als pits ni cap cos estrany. Per això reclamen que es doni més informació a les dones perquè puguin escollir amb total coneixement si estan disposades assumir aquests riscos.

 

 

ARXIVAT A:
FeminismeSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut